Η επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Αθήνα την Τρίτη, έχει κατά τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έναν βαθύτατο συμβολισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συζητηθούν τα καυτά θέματα που απασχολούν τη κυβέρνηση.
 
Όπως σημειώνουν, η επίσκεψη συμβολίζει πως το Grexit πέρασε μια για πάντα στον κάλαθο της ιστορίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως της υποχρεώσεις της και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Σημειώνουν μάλιστα ότι στις ομιλίες που θα πραγματοποιήσουν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕB, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, θα σταλεί μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τις προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 
Προσθέτουν δε, πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται δύο μέρες μόλις πριν το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα, που θα κρίνει αν η Ευρώπη θα αλλάξει εντελώς μορφή από τη σημερινή, στέλνοντας μήνυμα ενότητας από την Αθήνα.
 
Πάντως, εκτός των συμβολισμών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τον «καλό φίλο της Ελλάδας» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τη στήριξη του για τα δύσκολα που θα έρθουν στο εγγύς μέλλον. Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων είναι αυτό που καίει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα ζητηθεί η στήριξη της Κομισιόν, αλλά και του ευρωκοινοβουλίου ώστε να μην επιμείνουν οι θεσμοί –ιδιαίτερα το ΔΝΤ- στις απαιτήσεις τους για πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Επίσης, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, ώστε σε σύντομο διάστημα να υπάρξουν θετικές για την ελληνική κυβέρνηση εξελίξεις.
 
Ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί, είναι το προσφυγικό, το οποίο παρότι βρίσκεται σε ύφεση, εξακολουθεί να ανησυχεί Αθήνα και Βρυξέλλες. Στο προσφυγικό αναμένεται να αφιερώσει ο Αλέξης Τσίπρας μεγάλο μέρος της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στο Στρασβούργο, στη κοινοβουλευτική  συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.