ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Εκεί που συμφωνούν Μητσοτάκης – Παυλόπουλος

του Τάσου Τσιφόρου - Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2016, 20:56 / Ανανεώθηκε 19 Ιουνίου 2016, 20:16
Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Εκεί που συμφωνούν Μητσοτάκης – Παυλόπουλος
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη πέρασαν από πολλά κύματα, καθώς ο νέος Πρόεδρος του κόμματος δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα του κ. Παυλόπουλου ως Υπουργού αλλά και πρόσφατα σε όσα είπε για την οικονομία και τον άνθρωπο.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη πέρασαν από πολλά κύματα, καθώς ο νέος Πρόεδρος του κόμματος δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στα πεπραγμένα του κ. Παυλόπουλου ως Υπουργού αλλά και πρόσφατα σε όσα είπε για την οικονομία και τον άνθρωπο.
 
Κι όμως, οι δύο τους εμφανίζονται να συμφωνούν σε ένα κρίσιμο ζήτημα, που θα κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα στη δημόσια συζήτηση, τη συνταγματική αναθεώρηση και συγκεκριμένα τον τρόπο εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Σε αντίθεση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και το Δημήτρη Αβραμόπουλο, που έκανε σχετική δήλωση πριν από μία εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί την εκλογή Προέδρου από το λαό, αν και προτείνει η ανάδειξή του, αποκλειστικά από τη Βουλή, να αποσυνδεθεί από τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής.
 
Στην ίδια γραμμή είναι και ο κ. Παυλόπουλος, που εδώ και χρόνια έχει υποστηρίξει ότι η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου, μέσω της άμεσης εκλογής του από το λαό, θα δημιουργήσει ένα νέο πόλο αναφοράς στο πολιτικό σκηνικό που, ενδεχομένως, θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τον Πρωθυπουργό και πολιτικό αδιέξοδο. Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να έπεισε και τον κ. Αντ. Σαμαρά, που αρχικώς ήταν επίσης υπέρ της άμεσης εκλογής, την περίοδο που ανέλαβε, στα τέλη του 2014, την προετοιμασία της γαλάζιας πρότασης για την αναθεώρηση που είχε, τότε, εξαγγείλει ο κ. Σαμαράς και η οποία, βέβαια, ουδέποτε προχώρησε καθώς η Βουλή διαλύθηκε.
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι η άποψη του κ. Παυλόπουλου μπορεί να ταυτίζεται με αυτή του κ. Μητσοτάκη αλλά δεν απηχεί, κατά πληροφορίες, την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος, χωρίς να επιδιώκει οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή, δεν κρύβει σε συνομιλητές του ότι χρειάζεται ένας ισχυρός Πρόεδρος στην χώρα, ειδικά από τη στιγμή που η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού οδηγεί σε πολυκομματικές κυβερνήσεις και, συνεπώς, στην ανάγκη ύπαρξης ενός νομιμοποιημένου από τη λαϊκή ετυμηγορία σημείου αναφοράς και σταθερότητας του πολιτικού συστήματος.