Ο κύβος ερρίφθη για το χρόνο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με τις διαρροές από το Μ. Μαξίμου, ερρίφθη όμως;

Όλοι γνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει τον Οκτώβριο, όπως γνωρίζουν και τους λόγους που οδήγησαν τον Α. Τσίπρα στην απόφαση αυτή. Γιατί οι υπουργοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, τώρα που έφυγαν τα κλιμάκια των δανειστών, να «βαθμολογηθούν»για το έργο τους, σε συνθήκες κανονικότητας –και ένα τετράμηνο είναι επαρκής χρόνος να αποδείξει ο καθείς τι αξίζει..

Επιπλέον, ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά το κομματικό συνέδριο και για ένα λόγο σκοπιμότητας: οι «κομμένοι» από το υπουργικό σχήμα δεν θα πρέπει να βρουν βήμα έκφρασης της προσωπικής της πικρίας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Περί τα μέσα Οκτωβρίου συνεπώς…

Και όμως. Ο Α. Τσίπρας, λένε στενοί του συνεργάτες, εμφανίζεται ακόμη και τώρα να αναρωτιέται μήπως σήμερα είναι ο καλύτερος χρόνος για τις αλλαγές στην κυβερνητική «μηχανή». Τις αμφιβολίες του για το αν πήρε τη σωστή απόφαση, ενισχύει η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση από τη μέρα που έκλεισε την αξιολόγηση.

Αντί ναθέσει τη δική της ατζέντα, λάθη, άστοχες δηλώσεις –και κάποιοι υπουργοί να δίνουν την αίσθηση ότι ξεχνούν πως μιλούν δημοσίως… (Την Παρασκευή πάντως ήταν η πρώτη φορά που το Μ. Μαξίμου δεν κάλυψε τον Π. Πολάκη, και αυτό ίσως να σημαίνει κάτι).

Υπουργός άλλωστε που δεν απέδωσε στο «καμίνι» της διαπραγμάτευσης, γιατί θα πρέπει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία;, αναρωτιούνται οι πιο «σκληροί» του κυβερνητικού μεγάρου.

Αλλά υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, που μάλλον υποτιμήθηκε όταν ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση για φθινοπωρινό ανασχηματισμό: ότι μόλις αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να ριχτούν στη «μάχη» της διαπραγμάτευσης. Καθότι όμως ανενημέρωτοι κάποιοι από αυτούς, η διαπραγμάτευση θα μετατεθεί αναγκαστικώς χρονικά προς τα πίσω. Ενδεχόμενο όμως που η ελληνική πλευρά έχει μάθει πολύ καλά πια ότι δεν λειτουργεί προς όφελός της.

Θα αιφνιδιάσει λοιπόν ο Α. Τσίπρας; Δύσκολο, αλλά…