Οι απόψεις που εκφράστηκαν στην ανακοίνωση των «53», μέσω της οποίας δήλωναν την αντίθεση τους στην προωθούμενη από την κυβέρνηση Συνταγματική Αναθεώρηση και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν καλά τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ

Την περασμένη Κυριακή, πριν ακόμη εμφανιστούν ως θέσεις της ομάδας των «53», παρουσιάστηκαν στην εφημερίδα «Εποχή» -που εκφράζει της απόψεις τους- σε συνέντευξή της συνταγματολόγου και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, η οποία και δεν ανήκει στην ομάδα τους. 

Το ζήτημα της επιθετικής στάσης των «53» απασχολεί έντονα, εκτός από την Κουμουνδούρου και το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι λίγη ώρα αργότερα, πέντε βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα αυτή, Αννέτα Καββαδία, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Γιώργος Ψυχογιός και Γιώργος Πάλης, απείλησαν ανοιχτά να καταψηφίσουν κυβερνητική τροπολογία. 

Το ερώτημα όμως που τίθεται, είναι το γιατί οι «53» βγήκαν τόσο επιθετικά απέναντι σε βασικές κυβερνητικές προτάσεις, τη μέρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσίαζε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρει, αυτή τη στιγμή οι «53» βρίσκονται ενώπιον ενός πολιτικού αδιεξόδου. 

Από τη μία αναγνωρίζουν το ότι αυτή η σκληρή πολιτική αποτελεί στην ουσία μονόδρομο εξαιτίας των αρνητικών διεθνώς συσχετισμών δύναμης. Από την άλλη όμως, και αφού αποφάσισαν να μην αποχωρήσουν πέρσι το καλοκαίρι, βλέπουν πως δεν προωθείται από την κυβέρνηση κανένα μέρος της ατζέντας στήριξης των κοινωνικών δικαιωμάτων, την οποία και εκείνοι προτάσσουν επιτακτικά. Έτσι, όπως αναφέρει το ίδιο πρόσωπο, βρίσκονται εγκλωβισμένοι, καθώς το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησαν για να δικαιολογήσουν την παραμονή τους στον ΣΥΡΙΖΑ –η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων-, εξανεμίζεται εκ των πραγμάτων, όπως συμβαίνει στο προσφυγικό.   

Το ερώτημα που τίθεται πλέον ανοιχτά από αρκετά τους στελέχη, είναι το έως πότε θα ανέχονται αυτή την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι, πως πριν πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος, εκείνοι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια επικίνδυνη για την κυβέρνηση πράξη. Όμως, μέχρι τότε, θα παρεμβαίνουν δυναμικά και δημόσια στα σε όλα ζητήματα.