Την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων στην Ευρώπη και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου 2 επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝ.ΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Εδώ και ένα χρόνο η Ελλάδα κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, συμπαραστεκόμενη υλικά, ψυχικά και ηθικά στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες», σημείωσε η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. και πρόσθεσε: «Παρά το βαρύ και επώδυνο φορτίο της οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές αρχές, τα στελέχη του λιμενικού Σώματος, οι εθελοντές, οι τοπικές κοινωνίες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την υποδοχή και την καλύτερη δυνατή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν από τη χώρα μας, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις χώρες προορισμού τους».

Οι Έλληνες επέδειξαν αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και μεγαλοψυχία προκειμένου να διασώσουν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων μικρών παιδιών. Με τη γενναιόδωρη στάση τους απέδειξαν ότι υπάρχει Ανθρωπισμός.

Η προσφυγική κρίση αποδείχθηκε πως είναι μια όντως δύσκολη και πολυσύνθετη υπόθεση, η διαχείριση της οποίας απαιτεί στενή συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, μεταξύ άλλων και με την Τουρκία, καθώς δεν είναι δυνατόν μόνο μια χώρα να επιφορτίζεται άνισο βάρος σε μια κρίση την οποία μάλιστα δεν προκάλεσε.

«Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση όλων των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη και να αναθεωρηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου 2», ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «απαιτείται επίσης άμεση και πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ε.Ε. για ενίσχυση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και ενίσχυση της Frontex χωρίς άλλες καθυστερήσεις».