Ευρωπαϊκό tour για τη Νέα Συμφωνία Αλήθειας που προτείνει σε κοινωνία και δανειστές προγραμματίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους καλοκαιρινούς μήνες. Έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, το Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Νικολά Σαρκοζί, τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Άνχελ Γκουρία, επόμενος σταθμός του προέδρου της ΝΔ, είναι οι Βρυξέλλες όπου στις 28 Ιουνίου θα συμμετέχει στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ και την επομένη θα μιλήσει σε meeting Group της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Αρχές Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στο Νούμερο 20 της Downing Street με τον Ντέιβιντ Κάμερον, περίπου ένα δεκαήμερο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ενώ επιστρέφοντας από το Λονδίνο, θα σταματήσει στη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μέσα Ιουλίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί και στο Ισραήλ.

Στις συναντήσεις αυτές εκτός από το να ενισχύσει τις συμμαχίες της ΝΔ στο εξωτερικό και το ηγετικό προφίλ του ιδίου, θα βάλει στο τραπέζι και την πρότασή του για ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2%, που θα στηρίζονται σε σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και σε περικοπή των δημοσίων δαπανών. «Θα προτείνω επιθετικές μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσω μείωση των πλεονασμάτων» λέει σε συνομιλητές του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, o κ. Μητσοτάκης είναι προετοιμασμένος και για το τι θα κάνει και σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρότασή του από εταίρους και δανειστές. «Η Ευρώπη σήμερα δεν είναι ομοιογενής, οι συνθήκες αλλάζουν» αναφέρει και προσθέτει πως είναι έτοιμος και αν γίνει δεκτή και αν δεν γίνει η Συμφωνία που προτείνει. «Για αυτό προτείνω και περικοπές δαπανών καθώς εκεί υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες», ξεκαθαρίζει.

Ως παραδείγματα αναφέρουν από τη Συγγρού, τις υπερβάσεις της τάξης των 300 εκ. ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες, τη φορολόγηση στην ενοικίαση της εξοχικής κατοικίας, τα έσοδα από τον ηλεκτρονικό τζόγο, τον εξορθολογισμό των πολύ μεγάλων επιδοτήσεων που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός στα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία των μεγάλων ΔΕΚΟ, ενώ υπενθυμίζουν ότι τάσσονται και υπέρ των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων, όπως του ΑΔΜΗΕ.

Το πρώτο βήμα πάντως στη νέα Συμφωνία, θα είναι η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, μείωση των φορολογικών συντελεστών και ενσωμάτωση της ηλεκτρονικής συναλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αποκλείει η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ να επικαιροποιηθεί αν χρειαστεί και μετά την επίσημη ανακοίνωσή της, ανάλογα με τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. «Δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι δυναμικό το πρόγραμμα της ΝΔ», λέει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθαρίζει, ότι είναι αποφασισμένος να κάνει μόνο ρεαλιστικές προτάσεις και να πει την αλήθεια στους πολίτες, τακτική στην οποία στηρίζεται για να διαφοροποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως επισημαίνει, έχει επενδύσει στα ψέματα. «Το 4%+2%, που αποτελεί και σημείο αφετηρίας του προγράμματός μας, αρχίζει και βρίσκει συμμάχους εντός και εκτός Ελλάδας» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Στουρνάρα για το πλεόνασμα.