Καθώς η κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έχει προχωρήσει πλήρως στο... μνημονιακό στρατόπεδο, το μόνον πεδίο που μοιάζει ικανό να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει το αριστερό της προφίλ είναι αυτό των θεσμικών αλλαγών. Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος προβάλλονται ως το νέο κεφάλαιο στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να σηματοδοτήσει τη διάκριση μεταξύ αριστεράς και δεξιάς και, παράλληλα, να υπογραμμίσει ότι είναι η κυβέρνηση που εξακολουθεί και έχει την πλήρη δυνατότητα πρωτοβουλιών στο πολιτικό πεδίο.

Ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, όταν και διέρρευσε η επικείμενη συνάντηση μεταξύ των Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, η Ν.Δ. έδειξε σαφώς τις στοχεύσεις της:

Πρώτον να καταδείξει ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που είχε θέσει ζήτημα συνταγματικής αναθεώρησης και άρα η πρωτοβουλία δεν ανήκει στον Πρωθυπουργό. Όντως, στην πρώτη συνάντηση με τον κ. Αλ. Τσίπρα, στα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης του είχε θέσει το ζήτημα της ανάγκης αναθεώρησης του Συντάγματος, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα έπρεπε να συμβαδίζει με τις θεσμικές αλλαγές.
Δεύτερον, να επιδιώξει την ακύρωση της στόχευσης του κ. Τσίπρα να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η Ν.Δ. δεν μπορεί, μόνη της, να μπλοκάρει την αλλαγή του εκλογικού νόμου από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση (σ.σ. απαιτούνται 200 ψήφοι προκειμένου ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσε και όχι από τη μεθεπόμενη εκλογή) πλην όμως επιδιώξει να δημιουργήσει πολιτικές συμμαχίες με τα υπόλοιπα κόμματα, κυρίως ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Δεν είναι, πάντως, λίγοι και στο εσωτερικό της Ν.Δ. που προβλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας θα αφήσει τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για την αναθεώρηση ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και, εν ευθέτω χρόνω, αναλόγως και του τί τον συμφέρει θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Μέχρι τότε, όμως, είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη σχετική συζήτηση προκειμένου να επιδιώξει να αλλάξει την ατζέντα από τα οικονομικά μέτρα και, παράλληλα, να φέρει τη Ν.Δ. σε αμηχανία. Κι αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον εκλογικό νόμο, αφού το σύνολο των γαλάζιων στελεχών τάσσονται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, μπορεί κάλλιστα να ανακύψει ως ζήτημα με τη συνταγματική αναθεώρηση και δη το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι η Συγγρού διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από το λαό, γαλάζια στελέχη εξακολουθούν να εγείρουν σχετικό θέμα, με πρώτη και καλύτερη την αδελφή του Κυρ. Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη επανήλθε χαρακτηρίζοντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό ως στοιχείο εξυγίανσης και εξισορρόπησης του πολιτικού συστήματος. Ανάλογα μηνύματα στέλνει και το στενό περιβάλλον του καραμανλισμού ενώ σχετικές προτάσεις έχει διατυπώσει ο Δημ. Αβραμόπουλος. Να αποφασίζει ο λαός, εφόσον όμως οι διαδικασίες στη Βουλή αποβούν άκαρπες, προτείνει και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Οι γαλάζιες αυτές... παραφωνίες μπορεί μεν να μοιάζουν ήσσονος σημασίας ωστόσο, καθώς συχνότατα συνδέονται και με τις μελλοντικές προθέσεις όσων τις εκφέρουν και όχι μόνον, προφανώς πυροδοτούν σενάρια για το μέλλον της κεντροδεξιάς. Κατάσταση που είναι εξαιρετικά πιθανό να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το επιτελείο του κ. Τσίπρα, δίνοντας έναν ακόμη λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρήσει να βάλει τέλος στη σχετική συζήτηση.