ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν είναι και τόσο απλή η...μέθοδος Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

του Αντώνη Γκιόκα - Δημοσίευση 21 Ιουνίου 2016, 11:01 / Ανανεώθηκε 21 Ιουνίου 2016, 18:36
Δεν είναι και τόσο απλή η...μέθοδος Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο
Facebook Twitter Whatsapp

Τη λύση σε μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση καλείται να βρει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη λύση σε μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση καλείται να βρει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς, (ήδη άρχισε ο γύρος επαφών με το ραντεβού που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο) θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την συγκατάβαση τους, έτσι ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό "200", για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση.

Από τη στιγμή που στη Συγγρού στέλνουν μηνύματα απόρριψης των κυβερνητικών προτάσεων, το ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα στρέφεται στη στήριξη των μικρότερων κομμάτων. Αν και ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το κυβερνητικό σχέδιο, ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να διερευνήσει την στάση των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να κατασταλάξει στην τελική του πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την πρόταση του κόμματος για απλή αναλογική, με διατήρηση του ορίου στο 3%, τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξακολουθεί να τους προβληματίζει ο κίνδυνος ακυβερνησίας που μπορεί να προκύψει από την επικράτηση μιας τέτοιας πρότασης.

Οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός είναι δύο. Από τη μία η θέση που εκπροσωπεί το «παλαιό» κόμμα που επιθυμεί απλή αναλογική και από την άλλη η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, που επιμένει στην ύπαρξη ενός μικρού μπόνους, μόνο σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώσει πάνω από 40%, με τις υπόλοιπες 270 έδρες να διανέμονται με απλή αναλογική.

Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων εμφανίζονται σε πρώτη φάση θετικοί στο να συζητήσουν τις κυβερνητικές προτάσεις, καθώς το θεωρούν βήμα προς τα εμπρός, ο καθένας με τις δικές του προτάσεις. Άλλωστε εκτιμούν πως ένας αναλογικότερος νόμος συμβάλει στη δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς η αυτή η προοπτική δεν αφήνει αδιάφορα τα τρία αυτά κόμματα της κεντροαριστεράς. 

Πάντως, ακόμη και αν τα τρία κεντρώα κόμματα συμφωνήσουν με την κυβερνητική πρόταση και πάλι οι ψήφοι τους δεν αρκούν για τη συγκέντρωση του αριθμού 200. Για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τον απαραίτητο αριθμό θα χρειαστεί την στήριξη του ΚΚΕ, που δεν συζητάει τίποτα λιγότερο από την απλή αναλογική, χωρίς ελάχιστο όριο εισόδου στη Βουλή.