Τη θέση των κομμάτων απέναντι στον εκλογικό νόμο και τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, παρουσίασε σε ρεπορτάζ η εκπομπή «Ακραίως», στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ με τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΝΔ όπως είναι άλλωστε γνωστό δεν πρόκειται να ψηφίσει αλλαγή εκλογικού νόμου τωρα,ούτε σκοπεύει να μπει σε τέτοια συζήτηση. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να θέλει ακόμα να τοποθετηθεί δημόσια αν δεν δει το πλήρες κείμενο του σχεδίου Τσίπρα. Ωστόσο επιμένει στο 3% και στο σπάσιμο των περιφερειών ενώ επιθυμεί μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα που θα λάβει πάνω από 40%. 

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν ψηφίζει απλή αναλογική. Θέλει το μπόνους στο πρώτο κόμμα στις 20 έδρες ενώ θετικός είναι στη βάση 3% και το σπάσιμο των περιφερειών. 

Το ΚΚΕ δεν συζητάει τίποτα πέρα από την απλή αναλογική χωρίς μπονους

Η Χρυσή Αυγή επιθυμεί το 3% καθώς σύμφωνα με τον Νίκο Μιχαλολιάκο υπάρχει φόβος αν δεν μπει αυτό το πλαφόν, να μπουν οι Αλβανοί στη Βουλή. Βλέπει ως λογικό το σπασιμο των περιφερειών αλλά τεχνικές δυσκολίες στο πώς αυτό θα επιτευχθεί. 

Ο κ. Λεβέντης λέει ναι στο 3%,  οχι στο σπάσιμο όχι στο μπόνους και αναλογική στο μοντέλο Κύρκου. Επίσης φοβάται την ίδρυση μουσουλμανικού κόμματος. 

Συνοψίζοντας εξαιρώντας την αξιωματική αντιπολίτευση: απολυτη συμφωνία υπάρχει σε όλους για το 3% πλήν του ΚΚΕ. Το μπόνους το θέλουν δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι) αλλά από ένα ποσοστό και πάνω ενώ με επιφυλάξεις όλοι θέλουν το σπάσιμο των περιφερειών.