current views are: 9

21 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση09:39

Τσίπρας: Όχι συντριβή στα εργασιακά – Γιούνκερ: Η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα,

Δημοσίευση 09:39’

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα,

«Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα,  και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν. 

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει μήνυμα στην τρόικα σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά. «Η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου. 

«Γνωρίζετε ότι ακούγονται διάφορες απόψεις. Απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εργασιακό και κοινωνικό. Κοινή μας πεποίθηση όμως είναι ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο σύγχρονο και ασφαλές, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και στην υψηλή προστιθέμενη αξία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

Εξάλλου, εξέφρασε την κοινή τους πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις η β’ αξιολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

«Το β’ εξάμηνο σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία που βρίσκεται σε απαράδεκτα επίπεδα για μια ευρωπαϊκή χώρα έχει αρχίσει αργά και σταθερά να αποκλιμακώνεται, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης. Αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών της και για αυτό ζήτησε από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο, κυρίως υλοποιώντας τη συμφωνία για τη βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους, αλλά και ορίζοντας λεπτομέρειες για τη μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης με αφορμή και τα σενάρια ή τις προτάσεις κάποιων εκ των δανειστών για το θέμα των εργασιακών ο κ. Γιούνκερ είπε: 

«Δεν θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση ως προς αυτά τα οποία αναφέρεται είναι ευρεία η συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
 

 

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ». «Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Θερμή υποδοχή από Τσίπρα

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη τη στιγμή της επίσκεψής του στην Ελλάδα τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη. Είναι μια περίοδος που η Ελλάδα μπορεί να γυρίσει σελίδα, να σχεδιάσει τις δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη πορεία τη χώρα και τον λαό», είπε ο Πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως τον Πρόεδρο της Ε.Ε. , Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, υποδέχτηκε λίγο μετά τις 12, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Προηγήθηκε η συνάντηση του Ζ.Κ. Γιούνκερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο.

«Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια σοφία που κινηθήκαμε σε ότι αφορά τις στρατηγικές μας αλλαγές πέρυσι, με την ίδια σοφία θα κινηθούμε και τώρα προκειμένου να οικοδομήσουμε μία καλύτερη Ευρώπη για το μέλλον», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως «την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε οι συνθήκες ήταν πολύ πιο δύσκολες από ότι σήμερα διότι η Ελλάδα δεν ήταν στον καλό δρόμο. Η Ευρώπη είχε κάνει λάθη όπως και η Ελλάδα.

Ωστόσο ο κ. Γιούνκερ επισήμανε πως «σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά».

«Απελευθερώνονται τα κονδύλια με προορισμό την Ελλάδα και γι’ αυτό εκφράζω την ικανοποίηση μου», τόνισε ο κ. Γιούνκερ ο οποίος υπογράμμισε πως οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα δεν είναι τίμημα για τις Βρυξέλλες, ενώ υποστήριξε πως θα ήθελε ο ελληνικός λαός να έχει την πατρότητα των προγραμμάτων που εφαρμόζονται.

«Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένα μεγάλο έθνος», ανέφερε ακόμη ο κ. Γιούνκερ και έκανε λόγο για ανάγκη δημιουργίας ενός ελληνικού κράτους πιο ισχυρού το οποίο όμως χαρακτήρισε ως δύσκολο εγχείρημα. Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης και τόνισε πως όλες οι λεπτομέρειες των προγραμμάτων έχουν ρυθμιστεί.

«Δεν θα πρέπει κανείς να προσβάλλει τους Έλληνες και ούτε να αμφισβητεί τι προθέσεις των Ελλήνων να κάνουν τα σωστά πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

 

 


σχετικα αρθρα