Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου επί τάπητος τέθηκε το θέμα του νέου εκλογικού νόμου.

Είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος, επεσήμανε ο κ. Καμμένος που σημείωσε πως αυτό θα πρέπει να οδηγεί σε αναλογικότερη εκλογή.

Σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση ανέφερε συγκεκριμένα το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

«Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.

Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά.

«Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν.

«Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν στην ανάγκη για ένα μόνιμο αναλογικό εκλογικό σύστημα καθώς και στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως επίσης και σε μία ριζική και σε βάθος συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος παρουσίασε τις θέσεις των ΑΝΕΛ για ψήφο στα 17, την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, καθώς επίσης και την ψήφο των ομογενών. Ο κ. Τσίπρας κατά τις ίδιες πηγές του είπε πως σε πολλά από αυτά μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.