current views are: 5

21 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση16:53

Τσίπρας: Αντιπαραγωγική η ελαστικοποίηση της εργασίας – Γιούνκερ: Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα (Βίντεο)

«Η συμφωνία για το χρέος ανοίγει διάδρομο σταθερότητας και μειώσης του επενδυτικού ρίσκου», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του ΣΕΒ.

Δημοσίευση 16:53’

«Η συμφωνία για το χρέος ανοίγει διάδρομο σταθερότητας και μειώσης του επενδυτικού ρίσκου», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του ΣΕΒ.

«Η πρωταρχική συμφωνία για το χρέος δημιουργεί θετικές προσδοκίες στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την προοπτική της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι «η κύρια αιτία για την πολιτική κρίση είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η στρατηγική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που κυριάρχησε».

Όπως σημείωσε, «οι διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά–Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση» και υπογράμμισε την ανάγκη μιας «κοινής ευρωπαϊκή βιομηχανικής πολιτικής στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων» το πακέτο Γιουνκέρ και επεσήμανε ότι «θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που επιθυμούμε. Προϋπόθεση, είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων», σημείωσε και πρόσθεσε:

Οι εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και την δυναμική των επιχειρήσεων τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.

«Από την πλευρά μας κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά την ανεργία και την αγορά εργασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, «παρά βελτίωσης που δείχνουν τα στοιχεία. Η αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη, δεν χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ρύθμιση, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά βρίσκεται μακριά από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα» και συμπλήρωσε:

Η νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργασιακού κόστους και στην απορρύθμιση είναι αντιπαραγωγική. Οι αξίες της ΕΕ αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, απηύθυνε πρόσκληση προς το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δε μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών φορέων.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης». 

Γιούνκερ: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ευθύνη και η αλληλεγγύη συμβαδίζουν (Βίντεο)

Ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».

Επίσης αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο των περσινών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς  λέγοντας:«Ήταν μια σκληρή μάχη. Αλέξη το θυμάσαι» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής και συνέχισε: «Είχαμε συναντήσεις κορυφής των ΥΠΟΙΚ και των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων. Κινητοποιήθηκαν όλοι. Υπήρξε πίεση από τις αγορές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν μου άρεσαν αυτά που άκουγα και έβλεπα».


σχετικα αρθρα