Ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».

Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις (η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες) να σεβαστούν τη συμφωνία.

Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες.

Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και πως για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών.

«Ήταν μια σκληρή μάχη. Αλέξη το θυμάσαι» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής και συνέχισε: «Είχαμε συναντήσεις κορυφής των ΥΠΟΙΚ και των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων. Κινητοποιήθηκαν όλοι. Υπήρξε πίεση από τις αγορές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν μου άρεσαν αυτά που άκουγα και έβλεπα».

Όπως τόνισε: «Είδαμε τα φαντάσματα του παρελθόντος. Είδαμε την Ευρώπη στη χειρότερη μορφή της με όσα λέχθηκαν για την Ελλάδα τότε. Θεώρησα ότι για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για τον σεβασμό όλων των άλλων δημοκρατιών της Ευρωζώνης σκέφτηκα, πολέμησα επίσης και έδωσα μάχη για το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου». «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ευθύνη και η αλληλεγγύη συμβαδίζουν», τόνισε ακόμη.

«Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων», είπε.

Επίσης ανέφερε ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει αγκιστρωθεί ασφαλώς στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε εκτενή αναφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του αγροτικού και του επενδυτικού σχεδίου («Γιούνκερ plan») και στην πρόκληση του μεταναστευτικού χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ελλήνων πολιτών. Επίσης αναφέρθηκε στο Βρετανικό δημοψήφισμα , λέγοντας ότι η ιστορία μας έχει διδάξει ένα απλό μάθημα, ότι μαζί είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς, επιτεύγματα που θα τεθούν σε κίνδυνο αν υπάρξει έξοδος από την ΕΕ.