«Ένα αδικαιολόγητο ενδεχόμενο παγώματος θα μπορούσε να είναι καταστροφικό» υπογραμμίζει σε επείγουσα ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή.

Η ευρωβουλευτής με αφορμή διαρροή εσωτερικής επιστολής στην οποία φαίνεται πως ο Διευθυντής της REGIO, Walter Deffaa, προτείνει το πάγωμα των πληρωμών για έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής 2014-2020, εξαιτίας, όπως σημειώνει, ενός δελτίου Τύπου της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού, τονίζει ότι και μόνο η συζήτηση αυτή «ενέχει τεράστιους κινδύνους για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων του Ταμείου Συνοχής και των θέσεων εργασίας που αυτά συνεπάγονται». 

Η κ. Καϊλή σημειώνει ότι «η διακοπή των κανονικών πληρωμών φαίνεται ότι στηρίζεται σε μη επιβεβαιωμένες καταγγελίες και το ζήτημα που προκύπτει είναι πως ο αξιωματούχος της Επιτροπής προχωράει σε επικίνδυνες προτάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των, έτσι κι αλλιώς, ελάχιστων αναπτυξιακών έργων που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα». 

«Ενώ τα αναπτυξιακά έργα βρίσκονται στο μηδέν και η ανεργία στο κόκκινο, η κυβέρνηση όφειλε να αντιδράσει άμεσα, την στιγμή μάλιστα που ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, βρίσκεται σε επίσκεψη στην χώρα μας, και να ζητήσει την δέσμευση του για συνέχιση των έργων. Από τη μια, δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή να εισηγείται τη παύση πληρωμών των έργων του Ταμείου Συνοχής εξαιτίας ενός δελτίου τύπου της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού που περιγράφει ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες. Και από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να εγείρονται από το πουθενά, τόσο επικίνδυνα σενάρια εξαιτίας καθυστερήσεων των ελέγχων μιας καταγγελίας. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα αναστείλουν τον κίνδυνο του παγώματος των πληρωμών και να διαμαρτυρηθεί στην Επιτροπή για τον «υπερβάλλοντα ζήλο της» που μόνο ερωτηματικά προκαλεί».

Έτσι η ευρωβουλευτής ρωτά να μάθει εάν:

  • Τίθεται ζήτημα «παγώματος» των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου συνοχής για την περίοδο 2014-2020;  και εάν
  • Επιτρέπεται ο κύριος Deffaa να θέτει σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση έργων στηριζόμενος σε μη αποδεδειγμένες εισηγήσεις;