Ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι με τελικό στόχο να αποτρέψει μία δική τους συναινετική στάση έναντι των σχεδιασμών του Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο επιχειρεί να διαμορφώσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι τελικός και μόνος στόχος του κ. Τσίπρα, σε αυτή τη συγκυρία, δεν είναι παρά να παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι ακόμη και μετά από την, δεδομένη για τους γαλάζιους, ήττα του στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Έτσι, μετά τις διαρροές της Συγγρού περί... μεθόδων Κουτσόγιωργα, το επόμενο κεφάλαιο του γαλάζιου αφηγήματος θέλει όσα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινέσουν στην αλλαγή του εκλογικού νόμου να αναλαμβάνουν και την ευθύνη για την μετέπειτα πορεία της χώρας.

Αν και δεν είναι λίγοι στη Νέα Δημοκρατία (όχι περιοριστικά εντός του κτηρίου της Συγγρού) που θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός θα καθυστερήσει τις τελικές του αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο και, τελικά, θα προτείνει ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί απόλυτα τους εκλογικούς του σχεδιασμούς, στο επιτελείο Μητσοτάκη θέλουν να κόψουν νωρίς το «βήχα» του Μαξίμου. Έτσι, θεωρώντας ως δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ να συναινέσει (ο Περισσός ζητά άδολη απλή αναλογική χωρίς το όριο του 3%), στη Συγγρού αθροίζουν ήδη 90 αρνητικές ψήφους (75 της ΝΔ και 15 του ΚΚΕ). Επιδιώκουν, συνεπώς, να μην ψηφίσει τουλάχιστον ένα από τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ 17 έδρες, Ποτάμι 11) προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξασφάλισης των 200 ψήφων που θα έθεταν σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες εκλογές το νέο εκλογικό σύστημα.

Βέβαια, υπάρχει – στη σκέψη αρκετών κυβερνητικών στελεχών, αν και δεν ομολογείται – και ένα ακόμη σενάριο. Ο εκλογικός νόμος Τσίπρα ναι μεν να μην περάσει με 200 ψήφους, πλην όμως στις κάλπες που θα στηθούν το εκλογικό αποτέλεσμα των εν δυνάμει συμμάχων μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη να είναι ασθενές και η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες. Με το νέο σύστημα πλέον.