της Δανάης Γεωργίου

Οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες ημέρες, για τον εκλογικό νόμο, αλλά και η σπουδή της κυβέρνησης να υπερψηφιστούν οι όποιες αλλαγές πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αναζωπυρώνουν τα σενάρια για την Κεντροαριστερά.

Μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες καταγραφής οποιασδήποτε πολιτικής συναίνεσης ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία, σε μια περίοδο που όλα τα σενάρια ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς και ανασύνθεσης του κεντρώου χώρου δείχνουν να έχουν βαλτώσει. Οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού έχουν κολλήσει κάπου στη διαδικασία ανάδειξης του νέου ηγέτη, ένα μικτό σχήμα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. δεν φαίνεται να συγκινείται από τις εκκλήσεις επαναδραστηριοποίησής του, ενώ προσωπικότητες με εκτόπισμα στην Κεντροαριστερά, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, προτάσσουν άλλες προτεραιότητες, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.

Έχοντας, λοιπόν, το χρόνο σύμμαχό του και χωρίς να έχει βγει «λευκός καπνός» από την Κεντροαριστερά, ο πρωθυπουργός ρίχνει στο πολιτικό τραπέζι την απλή αναλογική, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας. Με το Ποτάμι να καταγράφει ιστορικά χαμηλά στις δημοσκοπήσεις -κινδυνεύει να μείνει εκτός της επόμενης Βουλής- και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην φαίνεται δυνατή να ανατάξει δυνάμεις, ένα χρόνο μετά την ανάδειξη της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία, ο νέος εκλογικός νόμος, έτσι όπως τουλάχιστον διαρρέουν στελέχη της κυβέρνησης, έρχεται να προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής επιβίωσης σε πολλά από τα σημερινά κόμματα.

Η συζήτηση, άλλωστε, έχει ήδη προσδώσει "πόντους" στο Μαξίμου αφού ακόμα και ο Βασίλης Λεβέντης εγκατέλειψε, για την ώρα, τα επιχειρήματά του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, έχοντας επικεντρώσει τα σχόλιά του στο εκλογικό σύστημα. Ο ευσεβής πόθος του Μαξίμου για πολιτική απομόνωση της ΝΔ, καθώς η απλή αναλογική αποτελεί διαχρονικό αίτημα και του ΚΚΕ, δεν απέχει και πολύ από το να γίνει πράξη.

Ταυτόχρονα, όμως, η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από τα κόμματα του κέντρου και της Κεντροαριστεράς, θέτει τα θεμέλια για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, προσφέροντας το τέλειο άλλοθι στις πολιτικές δυνάμεις αυτού του χώρου για τη μελλοντική τους συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά υπό τον Αλέξη Τσίπρα!