«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ανόητος». Πώς θα σας φαινόταν αν στη δήλωση αυτή προχωρούσε κάποιος πρωθυπουργός ή κάποιος κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος;

Αυτό είπαν πάντως εμμέσως πλην σαφώς και χωρίς να τον κατονομάσουν ωστόσο, οι κ.κ. Γιουνκέρ και Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και επί λέξει:

Χωρίς να ερωτηθεί σημειωτέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση, και με αφορμή το επικείμενο κρίσιμο δημοψήφισμα, θύμισε, «πέρυσι, τέτοιον καιρό, κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit. Και σήμερα που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποχώρησης μιας χώρας από την Ένωση, φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα -επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό- πόσο ανόητα ήταν αυτά τα σχέδια για όλη την Ευρώπη, για τους λαούς μας. Ευτυχώς, όμως, απέτυχαν». Με άλλα λόγια, μόνο η φωτογραφία του γερμανού... Τσάρου έλειπε!

Αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και πάλι χωρίς να ερωτηθεί, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, χρησιμοποιώντας τις ίδιες αιχμηρές εκφράσεις. Και κατά λέξη, «πριν από ένα χρόνο ακριβώς, ολοκληρώσαμε και επιλύσαμε μια πολύ σημαντική διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και ορισμένων χωρών – μελών της ζώνης του ευρώ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός -και εγώ συμφωνώ-, θεωρώ ανόητη την επιθυμία αυτή που είχαν ορισμένοι πέρυσι, για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε:

«Η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα. Η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, γι΄ αυτό, ποτέ δεν ήμουν σύμφωνος με όσους θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να φύγει από το ευρώ», κάνοντας έτσι και εκείνος σαφή την αντίθεσή του προς το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Πριν πάμε στην προσπάθεια να ερμηνευθούν οι δηλώσεις αυτές, θα πρέπει να προσθέσουμε και μία ακόμη δήλωση: του Νίκου Παππά. Σε ερώτηση της «Αυγής» της Κυριακής για το χρέος και αν θα ικανοποιηθεί η γερμανική θέση, ο υπουργός Επικρατείας έδωσε την εξής απάντηση: «Ο κ. Σόιμπλε έχει μια διαρκή πρόνοια να ικανοποιεί το δικό του ακροατήριο. Σε πολλές στροφές αυτής της διαπραγμάτευσης είχε θέσει προτεραιότητες, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν (σ.σ. για συμφωνία γέφυρα και όχι για συνολική συμφωνία για την τριετία)... τίποτε δεν είναι πλέον δεδομένο. Δεν λύνονται τα θέματα στην Ευρώπη πλέον με νεύματα».

Τι συμβαίνει λοιπόν; Επιστρέψαμε σε προηγούμενες εποχές, με τις γνωστές ...δυσκολίες στη σχέση Αθήνας και Βερολίνου; Είναι η ελληνική πικρία για τη γερμανική στάση κατά την προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης; Ή, μήπως η ανησυχία για τη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση και τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα του χρέους;

Το πιθανότερο είναι να είναι και τα δύο, το ...κλειδί πάντως για τον... πόλεμο βρίσκεται μάλλον στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακούγεται πως είναι πιο κοντά στις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσον αφορά το ελληνικό χρέος. Ενώ και ο Μάριο Ντράγκι στην απάντηση που έδωσε χθες στον Δημήτρη Παπαδημούλη έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για την ποσοτική χαλάρωση, μία από τις οποίες είναι το πράσινο φως του Δ.Σ. της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και τα μόνιμα... αγκάθια, όπως ότι το Βερολίνο βάζει φραγμούς στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης αρνούμενο την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.

Την Κυριακή που πέρασε όμως, είχαμε τη... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σε άρθρο του, το «Σπήγκελ» επικρίνει τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ότι παίρνει περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες από αυτές που του επιτρέπει τη θέση του. Και θυμίζει παλαιότερο δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico (γερμανικής ιδιοκτησίας σε μεγάλο βαθμό), που εμφάνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν να έχει δύο μεγάλες αδυναμίες: το τσιγάρο και το ποτό!