Την αισιοδοξία τους πως στο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Αθήνα έχει βρει έναν σημαντικό σύμμαχο ενόψει της επόμενης, κρίσιμης αξιολόγησης, εξέφρασαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες μετά την συνάντηση των δύο ανδρών.

Άλλωστε, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται από τώρα για το φθινόπωρο, περιμένοντας μία πολύ σκληρή σύγκρουση με τους δανειστές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να γκρεμίσουν ακόμη και τα ελάχιστα που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι, απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για τα όσα δημόσια ο πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς μαζί με το ευρωκοινοβούλιο αποτελούν ίσως τους μόνους συμμάχους της Αθήνας σε αυτή την προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να αποκρουστούν οι απαιτήσεις των θεσμών.

Και μπορεί στην κυβέρνηση να προετοιμάζονται από τώρα για το φθινόπωρο, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν θα προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα. Με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το Στρασβούργο, όπου σήμερα θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνεχιστούν και κατ' ιδίαν συναντήσεις του με του πολιτικούς αρχηγούς, με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.

Αν και οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αποσπάσει τη συναίνεση των κομμάτων τις αντιπολίτευσης είναι πολλές, συνεργάτες του Πρωθυπουργού αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να βρουν σημείο επαφής και με αυτό τον τρόπο, θα καταφέρουν να πετύχουν τις πολύ σημαντικές για τη δημόσια ζωή -όπως τις χαρακτηρίζουν- αλλαγές που προετοιμάζουν.