«Οι δημοκράτες πολίτες δεν ξεχνάμε τη μεγάλη στήριξη που παρείχε το Συμβούλιο της Ευρώπης στην αγωνιζόμενη Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, στην έναρξη της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «οι προστατευτικές διατάξεις του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη υποδεικνύουν το δρόμο για τη βιώσιμη κοινή πορεία λαών και κρατών» και πρόσθεσε:

Η χώρα μας, μετά από απαράδεκτες καθυστερήσεις, κύρωσε τον μεν Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1961 23 χρόνια αργότερα, τον δε Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του 1996, 20 αργότερα. Και αυτό, με πρωτοβουλία της δικής μας κυβέρνησης.

«Οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, λιτότητας και μνημονίων ωθούν τα κράτη-μέλη σε παραβίαση των συμβατικών δεσμεύσεων σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση, ιδιαίτερα της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της». 

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως «η αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προϋποθέτει ορατά και δεσμευτικά βήματα για την επαναφορά του δημόσιου χρέους σε βιώσιμη τροχιά».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε οριακό σημείο και «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση».

«Ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού, θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ευρώπη έχει ανοιχτά τα σύνορα στη λιτότητα και κλειστά στους πρόσφυγες», είπε και συμπλήρωσε:

Αυτή η Ευρώπη είναι μια Ευρώπη που βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείθει τους λαούς της ότι έχουν συμφέρον να την ενισχύσουν.

«Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει πλέον αποδειχτεί και τα 22 εκατ. των ανέργων στην Ευρώπη είναι η απόδειξη ότι η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι μπροστά μας», ανέφερε επίσης.

«Χρειαζόμαστε όχι περισσότερη ή λιτότερη Ευρώπη, αλλά μια καλύτερη Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως αυτό που χρειάζεται είναι «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».

«Να αλλάξουμε κατεύθυνση, να δράσουμε συλλογικά, χωρίς εμμονικούς ηγεμονισμούς και ιδεοληψίες, επαναβεβαιώνοντας τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ», ανέφερε.

«Την τελευταία περίοδο η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε πως «το 2015, οι Αρχές μας πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις,πολλές από τις οποίες αφορούσαν μωρά, παιδιά,ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες».

Ο κ. Τσίπρας προανήγειλε πως η Ελλάδα θα υποβάλει πρόταση στην Κομισιόν ώστε τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου, να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες της ΕΕ

«Μόνο όλοι μαζί στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση», υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας πως  «αναμένουμε επίσης μια δίκαιη αναδιαμόρφωση της συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε η κάθε χώρα να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί».«Η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα απαιτεί τομές που δεν διστάσαμε να πραγματοποιήσουμε», τόνισε, διευκρινίζοντας:

Αλλάξαμε το νόμο περί ιθαγένειας, μεριμνώντας για τις διαδικασίες χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς. Έχουμε ήδη προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στις φυλακές, μειώνοντας, με πρόσφατο νόμο, τον υπερπληθυσμό. Προγραμματίζουμε διασύνδεση των σωφρονιστικών καταστημάτων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανάπτυξη θεραπευτικών δομών απεξάρτησης. Καθιερώσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό εποπτείας των πολιτικών για τους Ρομά και προχωράμε άμεσα στην ίδρυση Ειδικής Γραμματείας. Προχωράμε – κατά την επόμενη περίοδο - στην κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα.