Στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Υγείας με στόχευση στην ανθρωπιστική,  υγειονομική και κοινωνική κρίση, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του Economist.

«Δεν υπάρχει δίλημμα στο αν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στην Υγεία», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που αναιρούν την παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος που δημιουργήθηκε από την κρίση.

«Έκλεισε ένας παρατεταμένος κύκλος αστάθειας και αβεβαιότητας και τώρα προσδοκούμε να υπάρξει μία νέα περίοδος με μεγαλύτερη κανονικότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός και υπογράμμισε ότι «η κοινωνία δυσφορεί και αγωνιά για το μέλλον».

Ακόμη ανέφερε ότι οι συνολικές πληρωμές το 1ο τετράμηνο του 2016 ανήλθαν σε 334 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 2015 ήταν 164 εκ. ευρώ και πως μέσα στον Ιούνιο θα επιχορηγηθούν με άλλα 120 εκ. ευρώ τα νοσοκομεία, φτάνοντας στο τέλος του 1ου εξαμήνου στο 41% την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο υπουργός μίλησε και για προσλήψεις προσωπικού λέγοντας ότι «έχουμε δρομολογήσει την κάλυψη μέρους των τεράστιων κενών στο ΕΣΥ με 3500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα στο 2016, επίσης για 1η φορά μετά από 6 χρόνια».  Όπως εξήγησε «η πρώτη δέσμη αυτών των προσλήψεων που ολοκληρώθηκε από το ΑΣΕΠ ( 985 νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό) ήδη τοποθετούνται στα νοσοκομεία, οι 670 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ προκηρύσσονται από τα νοσοκομεία και μόλις ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των νέων διοικητών θα αρχίσουν οι κρίσεις, ενώ άμεσα θα προκηρυχθούν οι υπόλοιπες 1700 περίπου θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού».

Τέλος επισήμανε ότι «έχει μειωθεί πάρα πολύ η ζήτηση στα κοινωνικά ιατρεία» λόγω του μέτρου πρόσβασης ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα δημόσιας υγείας ενώ αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, είπε πως «έχουμε προχωρήσει από την ασυδοσία της προηγούμενης δεκαετίας, σε οριακά επίπεδα κάλυψης των ασθενών».