Προτεκτοράτο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις λόγω της κατάστασης που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική El Mundo ο Ιγκλέσιας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου και μια ενδεχομένως αριστερή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές στην Ισπανία.

«Μετατραπήκαμε σε μια κυβερνητική πολιτική δύναμη και, όταν μπορείς να κυβερνήσεις, όταν ο χώρος που μπορείς να κυβερνήσεις δεν είναι το πανεπιστήμιο ή τόσο στενοί χώροι, πρέπει να καταλάβεις και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αυτός είναι ο ρεαλισμός», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των Podemos.

«Όταν είσαι πρόεδρος της κυβέρνησης στο πλαίσιο μιας χώρας της νοτίου Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνθηκών που θέτουν σε διεθνές επίπεδο, έχεις τις επιλογές που έχεις. Να κυβερνήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απογοητευτικό. Πολλά πράγματα που θέλεις να κάνεις γίνονται πολύ δύσκολα. Και πρέπει να το γνωρίζουμε αυτό», συνέχισε.

Όπως είπε «δυστυχώς η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο. Με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις, ως συνέπεια της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Τόνισε όμως: «Πιστεύω ότι ο Αλέξης έκανε όλο αυτό που μπορούσε. Είναι τρομερό το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχει μια χώρα χωρίς κυριαρχία, την οποία κυβερνούν και της επιβάλλουν να πάρει αποφάσεις από έξω». Από την άλλη όμως τόνισε ότι «δεν είναι η περίπτωση της Ισπανίας».