Οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν η αιτία για να ξεσπάσει κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, και τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ν. Τζιαμαρόλι.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, ο κ. Χουλιαράκης έθεσε τον στόχο για πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ξεκαθαρίζοντας πως κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

«Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», είπε ο κ. Χουλιαράκης αναφερόμενος στο στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Όμως, πρόσθεσε ότι «η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5-2% μακροπρόθεσμα».

Επεσήμανε παράλληλα πως «στόχος είναι να κρατήσουμε το μομέντουμ και να κλείσουμε τον δεύτερο έλεγχο έως το τέλος Οκτωβρίου».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Χουλιαράκη για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, υποστήριξε πως η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι αυτά να διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. «Δεν θέλω να ξεκινήσω τώρα τη συζήτηση για τη διάρκεια του διαστήματος, αλλά η δέσμευση είναι και για μετά το πρόγραμμα».

Στην τοποθέτηση αυτή απάντησε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για πολλά χρόνια λίγες χώρες το έχουν πετύχει. «Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να ανταποκριθούμε στους δημοσιονομικούς στόχους κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αλλά μετά το πρόγραμμα θα πρέπει να έχουμε μικρότερους στόχους στο πλαίσιο του DSA».

Και η απάντηση του κ. Τζιαμαρόλι ήταν ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως η δέσμευση της Ελλάδας είναι για τέτοιου ύψους πρωτογενή πλεονάσματα και μετά το 2018, αλλά «φυσικά μπορείτε να το επαναδιαπραγματευτείτε».

Πέραν αυτών, ο εκπρόσωπος του ESM ανέφερε ότι πλέον υπάρχει κάτι περισσότερο από ένας οδικός χάρτης για το χρέος και ότι η κάθε πλευρά θα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί.

Ο κ. Χουλιαράκης, σημείωσε στο θέμα του χρέους και των αγορών ότι οι αγορές θέλουν να δουν την ποσοτικοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το ταχύτερο δυνατόν. Και πρόσθεσε πως μόλις γίνει αυτό η πρόσβαση θα είναι ευκολότερη.

Παράλληλα, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το «δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό κομμάτι του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί», ενώ πρόσθεσε πως «έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην υφεσιακή επίπτωση των μέτρων η οποία όμως, όπως τόνισε, «θα αντισταθμιστεί από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Παράλληλα έκανε αναφορά και στην επαναφορά του waiver και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.