Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμές και κατά των θεσμών εξαπέλυσε από το βήμα του Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φωτογράφησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «λαϊκιστικό μόρφωμα» μιλώντας για την ανάδειξη δημαγωγών πολιτικών στην Ευρώπη την εποχή της κρίσης.

«Οι δημαγωγοί έλεγαν στον λαό ότι θα αυξήσουν μισθούς και συντάξεις και θα μειώσουν τους φόρους πριν καλά- καλά η χώρα βγει από την ύφεση», είπε στην ομιλία του και σημείωσε ότι «το τσουνάμι του λαϊκισμού έδειχνε να μας ξεβράζει εκτός ευρωπαϊκών θεσμών». 

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα «γύρισε τουλάχιστον τρία χρόνια πίσω», χρόνος που, όπως είπε, «κοστίζει 21 δισ. ΑΕΠ για τη διετία 2015-16». «Πληρώνουμε τον λογαριασμό ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση.

«Η μεγαλύτερη ζημιά που έγινε είναι ο κλονισμός της εμπιστοσύνης πολιτών και επενδυτών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στις εξελίξεις του περσινού καλοκαιριού και υπογράμμισε πως δυστυχώς «επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν».

«Το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που επελέγη από την κυβέρνηση και συμφωνήθηκε από τους θεσμούς βασίζεται στην αύξηση κάθε είδους φόρου» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του κατά των ευρωπαϊκών θεσμών λέγοντας πως «συμφωνήσατε στην αύξηση των φόρων και για καλύψετε τα νώτα σας επιβάλατε τον λεγόμενο κόφτη προεξοφλώντας την αποτυχία του φορολογικού».

Όπως είπε η υφεσιακή επίπτωση των φόρων θα είναι μεγαλύτερη από μια στοχευμένη περικοπή δαπανών.

Στη συνέχεια επανήλθε κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πρωτίστως μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία. Το πολιτικό DNA όπως και το βιολογικό δεν αλλάζει, μπορεί να μεταμφιεστεί» αλλά «παραμένει σαθρό και επικίνδυνο», λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης στην Ακρόπολη όπου παρουσίασε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη, επισήμανε ότι «στην ομιλία του δεν υπήρχε ούτε μια αναφορά στη λέξη επιχειρηματικότητα και στην παιδεία» και με αιχμές για τον όρο δίκαιο που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η έννοια του δίκαιου αποκτά νόημα μόνο στη διανομή του πλούτου και όχι στην παραγωγή του πλούτου».

Στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ακόμη ότι «δεν καταφέραμε να χτίσουμε μια Ευρώπη όπως την ονειρευτήκαν οι πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ιδέας» και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ασταθές γιατί το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ευάλωτο γιατί τα χρόνια της κρίσης επικράτησαν δημαγωγοί πολιτικοί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι στο παρελθόν όλα τα κόμματα υπέκυψαν στον λαϊκισμό και πρόσθεσε ότι δεν εξαιρεί ούτε τη ΝΔ. Σημείωσε όμως ότι στο εξής το διαζύγιο της ΝΔ με τον λαϊκισμό είναι μόνιμο. Σήμερα από τη ΝΔ λέγονται όσα γίνονται και όσα δεν γίνονται δεν λέγονται.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην δική του πρόταση για την "Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας και συνέπειας με τους πολίτες που δεν είναι πολιτική τακτική. Είναι αναγκαιότητα». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική».


 
Μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας: «Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά Κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει μετά από 6 χρόνια κρίσης τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός. Ανέφερε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ακράδαντα ότι με τις κατάλληλες πολιτικές, με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο - κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία».