Τρία ραντεβού, τα οποία εν πολλοίς θα κρίνουν και την τύχη των κυβερνητικών σχεδίων για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει -κατά σειρά- τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους σχετικά με εάν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν στην πρόταση που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την αλλαγή εκλογικού νόμου.

Το επιθυμητό για το Μέγαρο Μαξίμου σενάριο, θα ήταν να καταφέρουν να αποσπάσουν το "ναι" όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όμως κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο. Πάντως, στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει ήδη να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Από το θετικό σενάριο, που σημαίνει ότι θα καταφέρουν να βρουν τις απαραίτητες 200 ψήφους ώστε να ισχύσει το νέο σύστημα από τις επόμενες εκλογές, μέχρι και την πλήρη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Το δύσκολο ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι ένα. Τι θα συμβεί αν δεν βρούμε ευήκοα ώτα; Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σχέδιο β´ που έχουν καταστρώσει στο Μαξίμου, δηλαδή η προώθηση της απλής αναλογικής. Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η ευθύνη θα έχει φύγει από τα δικά τους χέρια. Η κυβέρνηση θα έχει προτείνει έναν ρεαλιστικό για την εποχή εκλογικό νόμο, σαφώς αναλογικότερο, που θα προσφέρει σταθερότητα και θα προσανατολίζει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας στην κατεύθυνση των συμμαχιών. Αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε θα φέρει προς ψήφιση την απλή αναλογική -με τη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή-, που αποτελεί και βασική αρχή του κόμματος του, ικανοποιώντας το κομματικό ακροατήριο.