current views are: 6

23 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση04:16

Δυναμική νίκης πάνω στον εκλογικό νόμο Τσίπρα οικοδομεί ο Μητσοτάκης

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κάθε πρωθυπουργός, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ατζέντα, ωστόσο ουδεμία διάθεση έχουν να του επιτρέψουν να τη χρησιμοποιήσει υπέρ του.

Δημοσίευση 04:16’

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κάθε πρωθυπουργός, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ατζέντα, ωστόσο ουδεμία διάθεση έχουν να του επιτρέψουν να τη χρησιμοποιήσει υπέρ του.

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να αναγνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως κάθε πρωθυπουργός, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ατζέντα, ωστόσο ουδεμία διάθεση έχουν να του επιτρέψουν να τη χρησιμοποιήσει υπέρ του.

Αυτό συμβαίνει, κατ’ εξοχήν, με την επιλογή του κ. Τσίπρα να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ειδικά ο εκλογικός νόμος, ο οποίος και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχηγού Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να οικοδομήσει δυναμική νίκης επί του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν στηθούν κάλπες.

«Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας» ανέφερε, χαρακτηριστικά χθες από το βήμα του Economist, ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «η κοινωνία είναι πολύ υποψιασμένη και μπορεί να διαγνώσει αμέσως τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες». Πρόκειται για ένα μοτίβο που θα επαναλαμβάνεται διαρκώς από τη Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα, με τελικό στόχο η αλλαγή του εκλογικού νόμου να καταστεί, στην κοινή γνώμη, συνώνυμη της επικείμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και της διάθεσης της ηγεσίας του να παραμείνει εντός πολιτικού παιχνιδιού, ακόμη και μετά από μία βαριά ήττα.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. προγραμματίζεται, σήμερα, να έχει συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του ενόψει της απογευματινής συνάντησης (ωρα 18:00) με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Πρόθεση της Συγγρού είναι ο κ. Μητσοτάκης να εμφανιστεί με συγκεκριμένες θέσεις ως προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου ήδη καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ιδιωτικά πανεπιστήμια), να ζητήσει την υλοποίηση της πρότασής του να ψηφιστούν από κοινού τα προς αναθεώρηση άρθρα ώστε να επιλέξουν οι πολίτες, μέσω των εκλογών, ποιό κόμμα θα προχωρήσει στην τελική τους διαμόρφωση και, παράλληλα, να κλείσει κάθε συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, πλην ίσως της διάσπασης των μεγάλων περιφερειών.

Στη συνάντηση, προφανώς, δεν επενδύεται μόνον ουσία αλλά και επικοινωνία. Όπως πληροφορείται το Newpost, ο αρχικός σχεδιασμός της Ν.Δ. είναι η συνάντηση των δύο αρχηγών να μην τραβήξει σε μάκρος, δίνοντας την εικόνα συνεννόησης των δύο πλευρών. Παράλληλα, σε πλήρη επιφυλακή θα είναι και το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο προς αποτροπή διαρροών αντίστοιχων με αυτές που είχαν καταγραφεί ήδη από την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών λίγες ημέρες μετά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., όταν το Μαξίμου είχε κατισχύσει στον «πόλεμο των εντυπώσεων».


σχετικα αρθρα