Το Μαξίμου ξαφνικά, φέτος το καλοκαίρι, σήκωσε το θέμα του εκλογικού νόμου και του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με δύο εμφανείς στόχους: αφενός να απομονώσει πολιτικά τη ΝΔ και αφετέρου να εστιάσει σε αυτό το πεδίο την αντιπαράθεση και όχι στην οικονομία, την καθημερινότητα, το φορολογικό κ.λπ. "Να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα", όπως θα λέγαμε σε μια πιο παλαιοκομμουνιστική γλώσσα! Θα πετύχει όμως τους στόχους αυτούς; 

Η άποψη της Αριστεράς, σε όλες της τις αποχρώσεις, για τον εκλογικό νόμο, είναι πάγια και δεδομένη: απλή και άδολη αναλογική. Εκτός όλων των άλλων, αυτό σημαίνει, βέβαια, και πλήρη κατάργηση του όποιου μπόνους εδρών. Ακόμα και η διατήρηση ενός ποσοστού (3% ή 2,5%) για την είσοδο  ενός κόμματος στη Βουλή, είναι αποδεκτή «οριακά» από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και από το ΚΚΕ.  Εξαρχής, λοιπόν, το Μαξίμου έπρεπε να έχει ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την απλή αναλογική, χωρίς μπόνους, με διατήρηση, όμως, ενός ορίου 2,5 - 3% για την είσοδο στη Βουλή. Για πολλούς λόγους, στους οποίους δεν αναφέρουμε σήμερα, όριο εισόδου, όσο προβληματικό και αν είναι, υπάρχει και σε πολλά ευρωπαϊκά εκλογικά συστήματα. Τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση;

Το ΚΚΕ δεν θα ψήφιζε την πρόταση γιατί, εκτός του ότι… καταψηφίζει τα πάντα, υπάρχει ο «κόφτης» του 3%, τον οποίο θα κατάγγελλε (και ορθά…) ως νόθευση της απλής αναλογικής,  ανεξάρτητα με το αν το βολεύει πολιτικά να υπάρχει.

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων θα συμφωνούσαν με την απλή αναλογική, και για λόγους συμφέροντος παρά αντίληψης, πλην της ΝΔ –γνωστά αυτά. Είναι βέβαιο ότι θα υπήρχε και προβληματισμός, από τους περισσότερους –και από την κοινωνία, βέβαια–, για το πώς συγκροτείται κυβέρνηση μ' αυτό το εκλογικό σύστημα. Δεν είναι, όμως, αυτό το πρόβλημα, ούτε και η στάση των άλλων κομμάτων. Πολύ απλά, επειδή το άνοιγμα της συζήτησης για τον εκλογικό νόμο που, κατά τον σχεδιασμό του Μαξίμου, θα απομόνωνε την ΝΔ και θα δημιουργούσε προβλήματα στα άλλα κόμματα αρχίζει να δημιουργεί διαφοροποιήσεις και ζητήματα στον ίδιο τον ΣυΡιζΑ!

Και αυτό γιατί η κίνηση του Μαξίμου έχει δημιουργήσει εσωτερικές διαφωνίες και τριβές σε κυβέρνηση και ΣυΡιζΑ, που, προς το παρόν, δεν έχουν πάρει τη μορφή δημόσιας σύγκρουσης. Ο Π. Κουρουμπλής, για παράδειγμα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "εάν η κοινωνία δώσει δυνατότητα στο πρώτο κόμμα ή σε σχηματισμό κομμάτων να πιάσει ψηλό ποσοστό" να δοθεί ένα μπόνους 30 εδρών! Στον αντίποδα οι "53" βγήκαν με non paper υποστηρίζοντας την απλή αναλογική, όπως και οι Ν. Φίλης, Ν. Βούτσης, Π. Σκουρλέτης καθώς και άλλα "μη επώνυμα" στελέχη και μέλη του ΣυΡιζΑ. Αναμενόμενες κινήσεις, καθώς η μήτρα των "53" και των στελεχών που αναφέραμε είναι η ανανεωτική αριστερά, το ΚΚΕ Εσωτερικού και η  ΑΚΟΑ.

Και αν η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δημιούργησε κάποιες, έστω χαμηλών τόνων αντιδράσεις εντός Σύριζα, δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει αναταράξεις στα υπόλοιπα κόμματα  – μια χαλαρή συζήτηση γίνεται, όπως είναι φυσιολογικό, άλλωστε  με 40 βαθμούς θερμοκρασία! Η ΝΔ, μάλιστα, έστω και άγαρμπα, έστω και καθυστερημένα, ανοίγει πολιτικά το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας, μέσω κύκλων της, "τουλάχιστον γελοία την προσπάθεια των κ. Τσίπρα και Καμμένου να πείσουν τους πολίτες ότι το σημαντικό είναι το bonus, το όριο του 3% και η ψήφος στα 17". Και σημειώνουν ότι "τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία είναι άλλα [...] Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά από τους πολίτες 32 δισ. ευρώ φόρους μέχρι τα τέλη του 2016 και αυτή τη στιγμή να τους λέει θα αλλάξω τον εκλογικό νόμο".

Αυτογκόλ της κυβέρνησης; Όχι ακόμα, αν και πάρα πολλά εξαρτώνται από το πόσο έξυπνα θα παίξουν το παιχνίδι όλοι οι εμπλεκόμενοι! Ιδιαίτερο ρόλο θα παίξει το κλίμα που θα διαμορφωθεί μετά τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, με το Μαξίμου, λόγω... έδρας, να έχει τον πρώτο λόγο.

Ανεξάρτητα, όμως, από το τι θα καταφέρει η ΝΔ –να πετάξει ή όχι την μπάλα στα προβλήματα της κοινωνίας– η κυβέρνηση θα φτάσει τον Σεπτέμβρη και θα βρει μπροστά τα πραγματικά προβλήματα: σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, νοσοκομεία σε ακόμη χειρότερη κατάσταση –δυστυχώς, το βαρέλι, σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει πάτο...–, επιχειρήσεις που θα κατεβάζουν ρολά, μια δημόσια διοίκηση στα πρόθυρα της διάλυσης, κ.ά. Και θα έχει χάσει όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού, απασχολούμενη (επικοινωνιακά) με τον εκλογικό νόμο  και την συνταγματική αναθεώρηση. Και ο Σεπτέμβρης θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και κρίσιμος – η επικοινωνία, σκέτη, χωρίς πολιτική και ουσία, δεν θα αρκεί!

Γιατί, όμως, άνοιξε αυτό το θέμα το Μαξίμου; Ο εκλογικός νόμος δεν αποτελεί "μνημονιακή υποχρέωση" και δεν θα υπάρξει καμιά δικαιολογία προς τον κόσμο της αριστεράς αν επιλεγεί το οποιοδήποτε μπόνους –είναι θέμα δημοκρατίας η επιλογή της απλής αναλογικής. Το Μαξίμου (πρέπει να) τα γνωρίζει καλά αυτά. Ή τα έχει εκτιμήσει, λοιπόν, και έχει κάνει τους σχεδιασμούς του, διαφορετικά θα έχουμε και άλλο αυτογκόλ...