«Η Αθήνα δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τις συνέπειες ενός Brexit», δήλωσε στο EurActiv.com, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νίκος Ξυδάκης.

Ο κ Ξυδάκης υπογράμμισε ότι η στάση της Αθήνας εξαρχής ήταν επιφυλακτική σε «εξαιρέσεις» opt-outs όπως δόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Μάρτιο.

«Ασκήσαμε έντονη κριτική βασισμένοι στο γεγονός ότι οι πολλές ‘εξαιρέσεις’ θα αποδυναμώσουν σημαντικά το ενοποιητικό εγχείρημα και όραμα. Είμαστε μια χώρα που έχουμε πληρώσει ακριβά την ενοποίηση, παρά ταύτα επιμένουμε ότι η περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση θα κάνει πιο ελκυστική την ΕΕ στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν ενιαίο χώρο εργασίας και ενιαία δικαιώματα», τόνισε.

Η Ελλάδα δεν επιθυμεί το Brexit

Ερωτηθείς για την στάση της Αθήνας απέναντι στο δημοψήφισμα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα «φυσικά και δεν επιθυμεί ένα Brexit», καθώς αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες σε πολιτκό και οικονομικό επίπεδο για ΕΕ και Βρετανία.

«Μια βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα επηρεάσει αρνητικά τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς σε οικονομικό επίπεδο και ενδεχομένως θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις στη Σκωτία. Το πλήγμα για την ΕΕ θα είναι κυρίως πολιτικό: Θα αποδυναμωθεί ο πυλώνας τηςς στον Ατλαντικό. Μια Ευρώπη χωρίς Βρετανία δεν νοείται λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές ισορροπίες δυνάμεων», είπε.