Η προσπάθειά μας γίνεται στην κατεύθυνση εμπέδωσης ενός κλίματος γόνιμου διαλόγου, συνεργασίας και ασφάλειας των πολιτών, τόνισε  Πάνος Καμμένος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς αλλά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

Θέλουμε η Ευρώπη να προαγάγει το επίπεδο ευημερίας της, διατηρώντας τις αξίες και τις αρχές της, ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Κάνοντας λόγο για μηνύματα που δεν είναι καθησυχαστικά ούτε για την ΕΕ, ούτε για τους πολίτες της, από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ως την πίεση προς τα κάτω των ημερομισθίων, την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης, την στροφή της παγκόσμιας κατανομής της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των απειλών της τρομοκρατίας του οργανωμένου εγκλήματος, των κυβερνοεπιθέσεων και της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, των ασύμμετρων και υβριδικών απειλών, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, θα είναι καταφατική "μόνο εάν όλοι μας, πολιτικοί, πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι, είμαστε σε θέση να συνασπισθούμε γύρω από ένα νέο κοινό στόχο που θα καθοριστεί από τις ανάγκες της εποχής μας."

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι ο στόχος δεν είναι άλλος από την συνεργασία και την αλληλεγγύη διότι είναι αδύνατη η αντιμετώπιση των προκλήσεων από κάθε χώρα χωριστά, ενώ "μόνο εάν υπάρξει συνεργασία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ικανή να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής παγκοσμίως, ρυθμιστή τάσεων και όχι απλώς έναν παθητικό παρατηρητή που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή."

Αναφερόμενος στα ζητήματα της τρομοκρατίας, είπε ότι "δεν είναι δυνατόν στον κοινό εχθρό που είναι η τρομοκρατία να μην υπάρχει το μίνιμουμ της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ρωσίας. Όπως επίσης και με χώρες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου εκτός ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα. Σημαντικό ρόλο έχει η Κύπρος."

"Αυτό ακριβώς χτίζουμε σήμερα στην Ελλάδα. Χτίζουμε μία μεγάλη ασπίδα σταθερότητας που ξεκινάει από την Ελλάδα προς τα βόρεια και επεκτείνεται προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και προς τα νότια, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα" επισήμανε ο κ. Καμμένος.

"Είναι προφανές, ότι εάν γενικευθούν τα χτυπήματα, θα διαμορφώσουν ένα εφιαλτικό κλίμα μαζικής ανασφάλειας, το οποίο εκ των πραγμάτων θα διαταράξει την καθημερινότητα και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προκληθεί ένα κύμα ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον απλών μουσουλμάνων και βεβαίως να διογκωθεί η επιρροή των ξενοφοβικών κομμάτων. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας στην Ευρώπη δοκιμάζεται σοβαρά" πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στο εξίσου σημαντικό ζήτημα του μεταναστευτικού στις πολιτικές του προεκτάσεις, πέραν της βαθιάς ανθρωπιστικής του διάστασης, ενώ έκανε λόγο για εμπλοκή της παράνομης μετανάστευσης με ζητήματα τρομοκρατίας "καθώς υπάρχουν δρώντες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες των δυτικών κρατών για να ενσπείρουν τον τρόμο και την ακραία βία στο πλαίσιο εξυπηρέτησης ενθετικών, θρησκευτικών και οικονομικών συμφερόντων".

"Οι ίδιοι οι πρόσφυγες που αποτελούν θύματα της τρομοκρατίας της Daesh βλέπουμε ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται προκειμένου τρομοκρατικά στοιχεία να περάσουν μαζί τους προς τη Δύση και μάλιστα εκμεταλλευόμενοι την ίδια την προσφυγική ταυτότητα, την οποία βεβαίως και φέρουν οι πρόσφυγες και πρέπει να προστατευθούν βάσει των διεθνών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "η Ευρώπη χρειάζεται να εμπεδώσει μία κοινή κουλτούρα, μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο έχει πολλαπλές διαστάσεις για την ίδια, ώστε ο Ευρωπαίος πολίτης της Ελλάδας και της Ιταλίας να μην αισθάνεται αβοήθητος και μόνος απέναντι σε αυτή την κρίση."

Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την συνεργασία με το ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανάγκη να συνεχιστεί η επιχείρηση στο ανατολικό Αιγαίο και εξέφρασε την ελπίδα να μην σταματήσει η επιχείρηση, "που κατάφερε να σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές", παρότι στην Βαρσοβία "θα υπάρξει μια προσπάθεια να σταματήσει".

"Ο υβριδικός πόλεμος δεν αποτελεί ένα νεωτερισμό της εποχής, αλλά τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι θα αποτελέσει μια κεντρική επιλογή στον τρόπο που εκδηλώνονται και εξελίσσονται οι προσπάθειες εκείνων των κρατών που λειτουργούν αναθεωρητικά στο υφιστάμενο status quo. Και αυτό, γιατί οι υβριδικές απειλές αναπτύσσονται σε περιβάλλον «υβριδικής ειρήνης». Δηλαδή, σε κοινωνίες με μειωμένη συνεκτικότητα, μη ανθρωποκεντρικές και με ελλιπή το ρόλο του κράτους δικαίου" ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Έκανε λόγο για αμηχανία των G8, G20 και ΕΕ, τονίζοντας ότι "ένας μεγάλος παράγοντας της κρίσης είναι ότι υπάρχει στρατηγικό κενό από τη δυτική πλευρά του κόσμου. Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - και εντέλει του ΝΑΤΟ - και φυσικά η αδυναμία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να διατυπώσει έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που να πείθει πως έχει αρχή, μέση και τέλος, πως περιλαμβάνει δηλαδή μία στρατηγική εισόδου και μία στρατηγική εξόδου απ' την κρίση."

Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η "η διαχείριση της κρίσης στη Λιβύη ή η αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία. Το πρόβλημά μας είναι η συνολική θεώρηση του πράγματος, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε μια στερεή και ευανάγνωστη στρατηγική, ευανάγνωστη όμως και από τους λαούς μας. Ελπίζω ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην χάραξη μιας τέτοιας πολιτικής."

Αναφέρθηκε στην αδυναμία της ΕΕ "να αναπτύξει μια δύναμη ταχείας εκπαίδευσης 60.000 ατόμων" και στην δυσκολία της "να επανδρώσει ακόμα και μια αποστολή με δύναμη ισχύος 5.000 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας" αποδίδοντας τις αδυναμίες αυτές στον "γενικό δομικό περιορισμό από τον οποίο πάσχει η ΕΕ.

"Ελλείψει ιδίων στρατιωτικών χώρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από τις εθελοντικές εισφορές των κρατών - μελών, οι οποίες συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Οι εθνικοί στρατιωτικοί όροι των κρατών μελών συχνά εξακολουθούν να βασίζονται στην εδαφική άμυνα έναντι της χερσαίας εισβολής. Αυτό, ακόμα και σε κράτη όπου μια τέτοια εισβολή φαίνεται απολύτως απίθανη" πρόσθεσε.