Υπέρ ενός εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής, αλλά με δυνατότητα μπόνους στο πρώτο κόμμα ή σε συμμαχία κομμάτων που θα λάβει πάνω από ένα ποσοστό τάχθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Εσωτερικών προσδιόρισε το μπόνους αυτό στο 10% του συνόλου των βουλευτών, που μεταφράζεται σε έναν αριθμό 28-30 βουλευτών, ενώ για το ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώνει η συμμαχία κομμάτων για να λάβει το μπόνους είπε ότι μπορεί να είναι 40%, «υποθετικά και χωρίς εμμονή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι υπό συζήτηση.

«Eάν κάτι τέτοιο προκύψει, φαίνεται ότι ο ελληνικό λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα, ή σε αυτό τον σχηματισμό τη διακυβέρνηση της χώρας υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών» ανέφερε.

Ο ίδιος πάντως είπε ότι προσωπικά διαφωνεί με σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος, ενώ δήλωσε αντίθετος με την κατάργηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Αντίθετα, εμφανίσθηκε θετικός για σπάσιμο των περιφερειών και καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη, λέγοντας πως «πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα σε ένα νέο παιδί 17 ετών, που σήμερα έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα πληροφόρησης και ωριμότητας, να έχει λόγο». Είπε, μάλιστα, ότι έχει την πληροφορία πως επ' αυτού συμφωνεί και η ΝΔ.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε πάντως ότι πρόκειται για θέσεις προσωπικές -που έχει δικαίωμα να έχει μέσα σε ένα δημοκρατικό κόμμα- και πως θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις λάβουν τα κεντρικά όργανα.