Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή και άδολη αναλογική επανέλαβε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο γγ της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο.

Όπως είπε, δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα, καθώς αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός ακούει τις απόψεις των κομμάτων. «Δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα», πρόσθεσε ενώ εξήγησε ότι το ίδιο ισχύει και σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα στήριζε μία πρόταση εκλογικού νόμου, που να είχε το όριο εισόδου για πολύ συγκεκριμένους λόγους, έστω και μικρότερο στο 2,5% π.χ. για τη Θράκη, απάντησε:

Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα σοβαρό, που να στέκει αποφασιστικά, για το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%. Αν σκεφτούμε δηλαδή είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, είναι θέμα εθνικό όπως λέτε, για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια, το 19,2%, δηλαδή 20% του ελληνικού λαού που ψήφισε άλλα κόμματα να μην εκφράζεται στο κοινοβούλιο ή το τελευταίο 6-7% πόσο ήταν στις προηγούμενες εκλογές.

Κληθείς να απαντήσει αν χρειάζεται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ζήτημα είναι η εκλογή του «να μην οδηγήσει σε δυαρχία».