Νέο πολιτικό αφήγημα για τη χώρα προετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αυτήν την ώρα συναντάται με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Newpost.gr, θα βάλει στο τραπέζι της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ένα "Ναι", για τη συνταγματική αναθεώρηση και ένα "Όχι", για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στη Συγγρού απορρίπτουν από την πρώτη στιγμή κάθε ενδεχόμενο για αλλαγές στο εκλογικό νόμο και αφήνουν μόνο ένα παράθυρο συζήτησης για το σπάσιμο μεγάλων περιφερειών. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κάνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο γιατί βλέπει ότι χάνει και για αυτό τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται μόνο σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο.

Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι μπορούν να οριστούν τα αναθεωρητέα άρθρα από αυτή τη Βουλή και η επόμενη με τη νέα πλειοψηφία, να αποφασίσει για τη μορφή που θα λάβουν οι επιμέρους διατάξεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, χτίζει βήμα-βήμα τη δική του πρόταση για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και σχεδόν καθημερινά πλέον την επικοινωνεί.

Η χθεσινοβραδινή ομιλία του στο συνέδριο του Εconomist, ήρθε ένα εικοσιτετράωρο μετά την παρέμβασή του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ και η οποία οπως τόνιζαν οι συνεργάτες του, ήταν και η μόνη που προκάλεσε το ενδιαφέρον στην εκδήλωση των βιομηχάνων, όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα. Σταθερή αρχή του κ. Μητσοτάκη σε όλες τις τοποθετήσεις του, παραμένει, το "λιγότεροι φόροι - μικρότερες δαπάνες".

Στη ΝΔ έχουν το βλέμμα τους στραμμένο και στο σημερινό δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, με τον πρόεδρο του κόμματος να τονίζει την ανάγκη ειλικρινούς αυτοκριτικής, αλλά και ενός νέου ευρωπαϊκού πολιτικού αφηγήματος από μέρους της Ευρώπης. "Εύχομαι πραγματικά μια ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα", είπε χθες χαρακτηριστικά.

Μάλιστα συνέδεσε το αφήγημα αυτό και με τη στάση της ΝΔ, και τον προσανατολισμό της προς τη μεσαία τάξη, κάνοντας λόγο για επανασύνδεση της ευρωπαϊκής μεσαίας τάξης με την πολιτική. "Η Ευρωπαϊκή μεσαία τάξη - εύλογα σε ένα βαθμό κατά τη γνώμη μου - γύρισε την πλάτη στην πολιτική. Τα παραδοσιακά Κόμματα επαναπαύθηκαν σε μία προσέγγιση ‘’business as usual’’», είπε και πρόσθεσε πως «χρέος της ΝΔ είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή".