«Δεν άκουσα τεκμηριωμένη πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα», επεσήμανε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η ΝΔ συζητάει μονάχα δύο πτυχές των αλλαγών του εκλογικού νόμου:

  • Κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών
  • Ψήφο στους ομογενείς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν» και σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις και όπως είπε, «υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί αυτή την ανάγκη».

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνιζε ότι η ΝΔ επιμένει στην πρότασή της για ευρεία συνταγματική αναθεώρηση. Όπως είπε, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για ποια συνταγματική πρόταση στις επόμενες εκλογές.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούσαν μετά τη συνάντηση την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, εν μέσω φοροκαταιγίδας.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. «Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ο διάλογος με τον Τσίπρα πριν τη συνάντηση

Νωρίτερα, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα

«Ταξίδευα με την αδερφή σου χθες. Γυρνάγαμε από το Στρασβούργο όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα», είπε πρώτος ο πρωθυπουργός.

Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

«Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο το 1936 ο Αλέξης Παπαναστασίου εισηγείτο σε υποεπιτροπή της Βουλής την αναθεώρηση του Συντάγματος και την καθιέρωση πάγιου εκλογικού συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένου.

«Τα ίδια συζητάμε και σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Στην πρώτη μας συζήτηση είχα θίξει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Για τον εκλογικό νόμο έχω διαφωνία με τη χρονική συγκυρία, γιατί δεν έχει την απαραίτητη ουδετερότητα να συζητήσουμε τέτοιο θέμα με νηφαλιότητα. Για εμάς πρέπει αυτή η συζήτηση να μετατεθεί χρονικά και να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες», του απάντησε ο κ. Τσίπρας.