Για συγκλίσεις παρά τις διαφωνίες που έχουν καταγραφεί έως τώρα κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ νωρίτερα σήμερα  προηγήθηκε συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές πριν τη συνάντηση Τσίπρα- Μητσοτάκη οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται προκειμένου το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν, με την ολοκλήρωση, αύριο, αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.