Τον όρο του success story επανέφερε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Berliner Morgenpost κ.ά.).

«Βρισκόμαστε στο δρόμο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος. Το πρόγραμμα βοήθειας είναι μια επιτυχία και η εμπιστοσύνη ενισχύεται. Ξένοι επενδυτές επιστρέφουν και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές. Το Grexit είναι πλήρως εκτός ατζέντας», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Όσο για το αν το τρέχον πρόγραμμα στήριξης θα είναι και το τελευταίο για την Ελλάδα, απάντησε: «Αυτό είναι πιθανό. Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2018. Γράφουμε ένα ελληνικό success story».

Ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί η οικονομική κατάσταση σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και κυρίως στη Γαλλία, ο Π. Μοσκοβισί απαντά: «Γαλλία; Σας παρακαλώ: ας μην εφεύρουμε ένα γαλλικό πρόβλημα, ειδικά στη Γερμανία. Η Γαλλία ανταποκρίνεται σε όλες τις δεσμεύσεις της και το 2017 θα εκπληρώσει και τα κριτήρια που αφορούν στο έλλειμμα. (…) Είμαι Γάλλος και είμαι σοσιαλιστής, αλλά όχι υστερόβουλος. Μετά από δύσκολα χρόνια η Γαλλία έχει πάρει τα μαθήματά της. Δεν υπάρχει πλέον γαλλικό πρόβλημα. Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της», τόνισε.

Πάντως, ο επίτροπος τάσσεται υπέρ ενός πιο ευέλικτου Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «το ζητούμενο είναι η έξυπνη εφαρμογή και όχι η παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει ευελιξία για τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία ή για την Ελλάδα. Μια διαφορετική περίπτωση είναι η Ιταλία που επενδύει περισσότερα, που δρομολογεί μεταρρυθμίσεις και που σηκώνει ένα μεγάλο βάρος στην προσφυγική κρίση. Ή το Βέλγιο που πρέπει να δαπανήσει μεγάλα ποσά στην αντιτρομοκρατική προστασία. Τέτοιες χώρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται στο πλαίσιο των κανόνων».

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Βρετανία εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει στους κόλπους της ΕΕ, ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν εξετάζει στην παρούσα φάση ένα Plan B, για την περίπτωση Brexit αλλά υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος «πρέπει να αλλάξουμε εκ βάθρων την Ευρώπη. Είτε οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα επιφέρουν στην ΕΕ ένα σκληρό πλήγμα, είτε μια προειδοποιητική βολή». Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένει ένα οριακό αποτέλεσμα.