Αυτό που αποκομίζουν όσοι συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο είναι ότι διαμορφώνει ένα κλίμα «βλέποντας και κάνοντας» και μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας κατά βάθος δεν θα ήθελε αλλαγή του νόμου ή τουλάχιστον την κατάργηση του μπόνους αλλά μόνο ψαλίδισμα.

Για να υποστηρίξουν αυτή τη θέση διερωτώνται γιατί δεν παρουσιάζει στους συνομιλητές του συγκεκριμένη πρόταση αλλά συζητάει με κάθε αρχηγό αλά καρτ και απλή αναλογική, και το πλαφόν 3% αλλά και το μπόνους; Μάλιστα αναρωτιούνται πως θα πάει σε εκλογές-όποτε κι αν γίνουν- χωρίς το επιχείρημα της «χαμένης ψήφου»; Πως θα συγκρατήσει δυνάμεις αν δεν πολώσει το κλίμα; Και όλα αυτά δεν γίνονται με απλή αναλογική, καταλήγουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις επαφές αλλά και τις διεργασίες που γίνονται στο παρασκήνιο.         

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως διαμορφώνεται ένα έδαφος για ευρεία πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ίσως ο Πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του εκλογικό νόμο σε …δόσεις. Δηλαδή να βάλει σε ψηφοφορία ξεχωριστά μπόνους, απλή αναλογική και πλαφόν ώστε να καταγραφούν και αριθμητικά οι συγκλήσεις και οι…αποκλίσεις αλλά και να διαμορφωθούν πολιτικές συμμαχίες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το μήνυμα που έστειλε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό, ότι «τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».   

Ο κ. Τσίπρας ποντάρει ιδιαίτερα στο θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ολοκλήρωση, αύριο, των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη διαμόρφωση της πρότασης για τον εκλογικό νόμο και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.