current views are: 8

23 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:45

Τσίπρας: Να ανοίξουμε τη συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων – Δεν είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι (Βίντεο)

Live η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist

Δημοσίευση 18:45’

Live η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist

Για την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης σημειώνοντας ότι «δίνει περιθώρια αισιοδοξίας για έξοδο από την κρίση» και «μπορεί να δώσει προοπτική στην οικονομία και τον δοκιμαζόμενο λαό».

Ειδικά για το χρέος ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η δέσμευση των εταίρων για ελάφρυνσή του και ο καθορισμός ανώτατου ορίου εξυπηρέτησης του που θα φτάνει ετησίως έως το15% του ΑΕΠ «στέλνει ηχηρότατο μήνυμα στους επενδυτές και τις αγορές ότι η ανάπτυξη δεν θα παρεμποδίζεται στο εξής από τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους».

«Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε τη γρηγορότερη δυνατή εξειδίκευση των μέτρων αυτών για το χρέος και την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε στη συνέχεια και υπογράμμισε πως «είναι προφανές ότι θα πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους». Και αυτό, γιατί όπως εξήγησε, «πλεονάσματα του 3,5% δεν μπορούν να συνεχιστούν εκτός αν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία».

«Δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1,5-2%. Ας τολμήσουμε με ειλικρίνεια να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».

Όπως είπε: «Δυστυχώς μέχρι σήμερα κατέληγαν πρώτα στη μελέτη βιωσιμότητας της χώρας χωρίς να λάβουν υπόψη αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ή δεν ήταν ρεαλιστικοί».

«Όλοι προσποιούνταν ότι όλα πήγαιναν καλά», συνέχισε για να τονίσει ότι «αυτή την πολιτική της προσποίησης οφείλουμε να την σταματήσουμε».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο για ανάπτυξη, το οποίο παρουσίασε άλλωστε την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση στην Ακρόπολη. Όπως είπε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης «απαντά στις επείγουσες ανάγκες της χώρας». 

«Χτυπάμε την κοινωνική ανισότητα στη ρίζα της. Μεγιστοποιούμε την κοινωνική απόδοση και του τελευταίου ευρώ του έλληνα φορολογούμενου», είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι «βασικό μέλημά μας ήταν να επιμερίσουμε τα βάρη δίκαια. Και τώρα το ίδιο πρέπει να γίνει και με την ανάπτυξη».

«Εστιάζουμε σε οκτώ άξονες προτεραιότητας στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: Αγροτοδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό», τόνισε.

 

 

 


σχετικα αρθρα