current views are: 11

23 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:53

Σύγκρουση για τη συνάντηση Τσίπρα με Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο –Τα βασικά θέματα της ατζέντας

Σύγκρουση μέσω διαρροών ξέσπασε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για τον νέο εκλογικό νόμο. 

Δημοσίευση 18:53’

Σύγκρουση μέσω διαρροών ξέσπασε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για τον νέο εκλογικό νόμο. 

Σύγκρουση μέσω διαρροών ξέσπασε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για τον νέο εκλογικό νόμο. Όλα αυτά την ώρα που ο πρώτος γύρος επαφών του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε δίχως να διαπιστώνονται σημαντικά σημεία σύγκλισης και το ενδιαφέρον στρέφεται στις αυριανές του επαφές.

Αμέσως μετά τη συνάντηση πηγές από τη Νέα Δημοκρατία κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, εν μέσω φοροκαταιγίδας.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. «Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου επεσήμανε πως είναι πάγια θέση των κομμάτων της κυβέρνησης που συγκροτούν την κυβέρνηση το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, και σημείωσε:

Η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

Η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμήνυσε πως η Νέα Δημοκρατία συζητάει μονάχα δύο πτυχές των αλλαγών του εκλογικού νόμου:

  • Κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών
  • Ψήφο στους ομογενείς

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν» και σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις και όπως είπε, «υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί αυτή την ανάγκη».

Τα βασικά ζητήματα

Τα βασικά ζητήματα που προκύπτουν στην ατζέντα της αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι αφορούν:

  • στο μπόνους των εδρών,
  • στο όριο του 3% για να μπορεί ένα κόμμα να μπει στη Βουλή,
  • στο δικαίωμα ψήφου στα 17,
  • στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, και
  • στην ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού

 


σχετικα αρθρα