Πυρά κατά της ΝΔ με αφορμή την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας κατάθεσης τελικών προσφορών για το αεροδρόμιο στο Καστέλι εξαπολύει το υπουργείο Υποδομών.

Το υπουργείο κάνει λόγο για θλιβερή μικροπολιτική αντιμετώπιση των μεγάλων έργων και των αναπτυξιακών προσπαθειών της κυβέρνησης και της χώρας.

«Προδίδουν σύμφωνα με το ΥΠΟΜΕΔΙ, την ένδεια των επιχειρημάτων τους, την άγνοια των διαδικασιών διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και των προϋποθέσεων για την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Ψάχνουν στην εύκολη κριτική και στον ασύστολο λαϊκισμό καταφύγιο, της απραξίας και των μεγάλων ευθυνών τους για τα δικά τους έργα και τις ημέρες.»

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση και το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ έχουν θέσει σε πλήρη εφαρμογή ένα συνεκτικό, εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο επανεκκίνησης και ολοκλήρωσης, των πολλών από το παρελθόν, βαλτωμένων και ταλαιπωρημένων έργων και ταυτόχρονα προώθησης των νέων αναγκαίων αναπτυξιακών υποδομών για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

  • Επανεκκινήθηκαν και δρομολογούνται προς την ολοκλήρωσή τους, το σύνολο των σημαντικών οδικών έργων σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, που τα τελευταία χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένα, καθώς οι λύσεις και οι απαντήσεις στα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, παραπέμπονταν στις ελληνικές καλένδες.
  • Εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ και δρομολογείται αμέσως η στρατηγική μελέτη για την υλοποίηση του μεγάλου οδικού άξονα ΒΟΑΚ, στο σύνολό του - ζητούμενο δεκαετιών από όλους τους φορείς του νησιού.
  • Η κυβέρνηση και το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προωθούν συμφωνία χρηματοδότησης της κατασκευής του ΒΟΑΚ.
  • Δρομολογούνται άμεσα παρεμβάσεις στον υπάρχοντα οδικό άξονα του ΒΟΑΚ, με εξασφαλισμένη πίστωση 15 εκατομμυρίων ευρώ για έργα αναβάθμισης και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.
  • Στις 15 Ιουλίου 2016, νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα του έργου, παραδίδονται κατασκευαστικά και λειτουργικά η ανατολική πτέρυγα του αεροδρομίου Χανίων και τα νέα σύγχρονα μηχανήματα υποδοχής και ελέγχου, που θα εξυπηρετήσουν το σύνολο της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου και θα αναβαθμίσουν τις λειτουργικές του δυνατότητες.
  • Προωθείται η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, για να ανταποκριθεί στην αυξημένη επιβατική κίνηση μέχρι την κατασκευαστική και λειτουργική ολοκλήρωση του αεροδρομίου Καστελίου

Ειδικότερα για τον διαγωνισμό του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Κρήτης, το υπουργείο τονίζει ότι «η κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ προωθούν την κατασκευή του με όρους που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τις τοπικές κοινωνίες, και αναβαθμίζουν την Κρήτη ως διεθνή τουριστικό και εμπορικό προορισμό.