current views are: 5

24 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση04:31

Ματ στον Τσίπρα θέλει ο Μητσοτάκης, που αναμένει

Έτοιμοι για μία μακρά παρτίδα πολιτικού σκακιού δηλώνουν στη Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 04:31’

Έτοιμοι για μία μακρά παρτίδα πολιτικού σκακιού δηλώνουν στη Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έτοιμοι για μία μακρά παρτίδα πολιτικού σκακιού δηλώνουν στη Νέα Δημοκρατία μετά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Η απουσία συγκροτημένης πρότασης από κυβερνητικής πλευράς, όσο κι αν επιχειρείται να παρουσιαστεί ως πολιτική αβροφροσύνη προκειμένου να μην προκαταλάβει τους συνομιλητές του κ. Τσίπρα, θεωρείται από τη Ν.Δ. ως δείγμα των πραγματικών προθέσεων του Πρωθυπουργού. Κι αυτές, για τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, δεν είναι άλλες από την εμπλοκή της συνταγματικής αναθεώρησης και, κυρίως, του εκλογικού νόμου στο παιχνίδι των πολιτικών σκοπιμοτήτων του Πρωθυπουργού. 

Στη Συγγρού σημείωσαν με προσοχή τις διαρροές από κυβερνητικής πλευράς ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου θα κλείσει τους προσεχείς μήνες, ωστόσο θεωρούν ότι οι μήνες δεν αποκλείεται να είναι περισσότεροι. Εξηγούν, δε, ότι δεν είναι καθόλου απίθανο το σενάριο, η κυβέρνηση να επιδιώξει να παρατείνει τη σχετική συζήτηση, είτε αναμένοντας τη διαμόρφωση των δημοσκοπικών δεδομένων μετά το καλοκαίρι είτε επιδιώκοντας να εκβιάσει την ψήφο κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. 

Υπό την εννοια αυτή, η Ν.Δ. προετοιμάζεται για μια μακρά παρτίδα σκάκι που εκτός από τους δύο «βασιλιάδες» (Τσίπρα και Μητσοτάκη) περιλαμβάνει, επίσης, και πολλούς αξιωματικούς που μπορεί να κρίνουν την τελική έκβαση. 

Οι χθεσινές πρώτες κινήσεις υπήρξαν μεν αναγνωριστικές αλλά εξόχως διαφωτιστικές για τη συνέχεια. Η Ν.Δ. επεδίωξε, και σε σημαντικό βαθμό πέτυχε, να προβάλλει εκείνη το πλαίσιο επιχειρημάτων, αποδίδοντας στον Πρωθυπουργό φόβο ενόψει της εκλογικής ήττας και μικροκομματικούς χειρισμούς. Παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου απάντησε, εξίσου αιχμηρά, συστήνοντας ψυχραιμία στη Ν.Δ., το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ικανοποιημένο καθώς, όπως εκτιμούν, η άποψη ότι οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα δεν έχουν θεσμική αλλά ωφελιμιστική προσέγγιση καθίσταται κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία. 

Ως προς τις κινήσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, αυτές θα αφορούν αφενός στην άμυνα έναντι του όπλου της επικοινωνίας – προπαγάνδας που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί αποτελεσματικά, αφετέρου δε στην επίθεση προς την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι στο τέλος θα έχει επιτύχει ματ επί του αντιπάλου του, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές, ώστε αυτός να εφαρμοστεί άμεσα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις: ότι δηλαδή ακόμη και αν εγκριθεί με λιγότερους από 200 ο νέος νόμος, ο κ. Μητσοτάκης θα τον βρει, δεδομένα, μπροστά του. Διότι ακόμη κι αν κληθεί να κυβερνήσει, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο εάν, τότε, τα μικρότερα κόμματα θα αποδέχονταν την επαναφορά του εκλογικού συστήματος στο σημερινό πιο πλειοψηφικό του πρότυπο, κυρίως από τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απώλεια εδρών στη Βουλή.  


σχετικα αρθρα