Τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης αναμένει το Ποτάμι ώστε να τοποθετηθεί για τον εκλογικό νόμο, επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως το Ποτάμι είχε συγκροτημένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο ήδη από τον χειμώνα, μία πρόταση που όπως είπε παρουσίασε στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του Ποταμιού επεσήμανε πως «πολλά από αυτά που είπα στον πρωθυπουργό τα βρίσκει λογικά, αλλά έχει να υπηρετήσει το κομματικό του ακροατήριο» και συνέχισε τονίζοντας πως αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για να τοποθετηθεί.

Όπως υποστήριξε, ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλήρες σχέδιο γιατί «θέλει να βρει κοινή συνισταμένη με αυτά που θα ακούσει και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς». «Δεν ξέρω αν γιατί δεν έχουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αλλά έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε. Ελπίζουμε ο κ. Τσίπρας να κάνει ουσιαστική συζήτηση» είπε στη συνέχεια και εκτίμησε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν οι 200 βουλευτές που θα στηρίξουν τον εκλογικό νόμο καθώς υπάρχουν πολιτικοί αρχηγοί που έχουν αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε τραγικές τις συνέπειες που θα έχει για την Ευρώπη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέρριψε ευθύνες για το Brexit σε «δημαγωγούς, λαϊκιστές, γραφειοκράτες και «όλους αυτούς που δεν θέλουν την Ευρώπη των λαών που ονειρευόμαστε και για αυτή παλεύουμε».

Αυτή την στιγμή, ο «ασθενής κρίκος» της Ευρώπης είναι η Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να πληρώσει κάποιο τίμημα στον απόηχο του Brexit., είπε ο κ. Θεοδωράκης, που υπογράμμισε την ανάγκη για ταύτιση της εθνικής πολιτικής γραμμής με την ευρωπαϊκή

Κατά τον διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εξελίξεις μετά το Brexit.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ένα σοκ και τόνισε πως πρέπει να είναι κρίσιμη η αντίδραση τις μέρες αυτές γιατί πρόκειται για ένα ορόσημο:

Ή θα κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά να διορθώσουμε τα λάθη, για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ή θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ», τόνισε προσθέτοντας ότι «θα είναι πολύ αρνητικό για όλους μας.

«Είναι νομίζω η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Τόνισε ότι «πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες», διότι, όπως συνέχισε, «το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό».

Φοβόντουσαν το Grexit, αλλά έτυχε Brexit, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, και τόνισε ότι είναι κρίσιμες στιγμές και ότι χρειάζεται αναστοχασμός.