Ακόμα και αν δεν τα καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει τον μαγικό αριθμό 200, ώστε να εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση ο νέος εκλογικός νόμος που θα προωθήσει η κυβέρνηση, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν θέσει έναν παράλληλο στόχο. Την πολιτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά το γεγονός πως οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν συγκλήσεις σε επί μέρους ζητήματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο μετά τον γύρο επαφών της Πέμπτης και της Παρασκευής, κατανοούν πως δύσκολα θα μπορέσουν να συνθέσουν ένα νομοσχέδιο που θα ικανοποιεί τους πάντες.

Η εκτίμηση αυτή, είναι και η κυρίαρχη ανάμεσα στα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μέσα από αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως και να προκύψει κάτι που επεδίωκαν εδώ καιρό. Ο σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις ευρύτερες «προοδευτικές» δυνάμεις και τη Νέα Δημοκρατία.

Σε περίπτωση που τελικά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα οδηγηθούν σε ναυάγιο, από την κυβέρνηση σκοπεύουν επιτεθούν κατά μέτωπο εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να της χρεώσουν την αποτυχία των συζητήσεων. Βασικό στοιχείο αυτής της γραμμής αναμένεται να αποτελέσει η απόδοση της «κατηγορίας» του μικροπολιτικού παιχνιδιού προς τη Συγγρού. Αν δε αυτό συνδυαστεί και με την κατάθεση πρότασης για απλή αναλογική, με τη διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, τότε ενδεχομένως η κυβερνητική πρόταση να στηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων, δημιουργώντας για πρώτη συνθήκες συνεννόησης ανάμεσα στα τρία κόμματα.

Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε άλλο παρά χωρίς στόχευση ήταν η προχτεσινή επίθεση που εξαπέλυσαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια», ανέφεραν χαρακτηριστικά, θέλοντας παράλληλα να εμψυχώσουν την κομματική βάση, ενόψει και συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει σήμερα.