Στην παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής.

Απλή αναλογική, με ολική κατάργηση του bonus, θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -μια πρόταση με την οποία συμφωνεί, χωρίς αμφιβολία, η συντριπτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος. Στην πρόταση περιλαμβάνεται και διατήρηση του ποσοστού εισόδου στη Βουλή στο 3% (όχι ότι αν ζητηθεί από άλλους να μειωθεί στο 2,5% θα συνιστούσε αυτό πρόβλημα).

Με βάση την πρόταση αυτή, αλλά και τις θέσεις που ανέπτυξαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις συναντήσεις που είχε μαζί τους ο Αλ. Τσίπρας, προκύπτει ότι ο στόχος της υπερψήφισης του εκλογικού νόμου από τα 2/3 δεν είναι εύκολα κατορθωτός. Επί παραδείγματι ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζητά απλή και άδολη αναλογική, χωρίς κατώφλι εισόδου συνεπώς, την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδικεί μείωση, αλλά όχι κατάργηση του bonus.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν δείχνει πάντως να προβληματίζεται από τις αποκλίσεις. Αντιθέτως, η πολιτική αντιπαράθεση δείχνει να είναι στη φαρέτρα του. Και αν δει κανείς τους κατά περίπτωση αντιπάλους του, μάλλον έχει κάνει και την αντίστοιχη επιλογή.

Γιατί, φερ' ειπείν, να είχε πρόβλημα όταν η ηγεσία του ΚΚΕ θα συμπιέζεται από τα γεγονότα; Όταν θα πρέπει ο γενικός γραμματέας του να πρέπει να εξηγεί γιατί απέρριψε την κυβερνητική πρόταση, που είναι αρκετά κοντά στην απόλυτη αναλογική, και είναι πάντως αναλογικότερη από το ισχύον σύστημα. Θέματα που θα τεθούν σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται εξ αριστερών και το ΚΚΕ δείχνει τάσεις... τσιμπολογήματος από την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Η περίπτωση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι διαφορετική. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα είχε ...ενδοιασμούς να βάλλει κατά του «Ποταμιού» γιατί, μόνο αυτό, θα διαφοροποιηθεί από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης στο θέμα του bonus. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν άλλωστε τον Στ. Θεοδωράκη ως προνομιακό συνομιλητή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου (άτυπο υπουργικό συμβούλιο, με την προσθήκη των αρμόδιων υπουργών) συμφωνήθηκε επίσης να κατατεθεί σύντομα το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, και τούτο παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εντός ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν μικρή αναβολή, λόγω των ραγδαίων ευρωπαϊκών εξελίξεων.