current views are: 9

25 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση16:54

Τι φοβάται το Μαξίμου μετά το Brexit

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Δημοσίευση 16:54’

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Παρά το γεγονός πως το Brexit αποτελεί μια ανεπιθύμητη εξέλιξη για την ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να κοπάσει η πρώτη θύελλα.

Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν στενή επαφή με τον πρωθυπουργικό περίγυρο, το Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει δύο ειδών προβλήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν και τη χώρα μας. Τα θεσμικά και τα οικονομικά.

Σε θεσμικό επίπεδο -και από τη στιγμή που δεν υπάρχει προηγούμενο- την Αθήνα ανησυχεί για το πως θα αντιδράσει η Ευρώπη. Ο κίνδυνος για ενδυνάμωση των δυνάμεων που επιθυμούν «λιγότερη» Ευρώπη ή ακόμη και Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Η ατζέντα αυτών των ακραίων αυτών κύκλων που προέρχονται κυρίως από χώρες του Βορρά υπάρχει πάντα στο τραπέζι και όλοι αναγνωρίζουν πως αν οι θέσεις τους δυναμώσουν, τα θύματα θα είναι οι λιγότερο ισχυρές οικονομίες του Νότου, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Η «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων» θα μπορούσε να διαφοροποιήσει πλήρως την Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Θα υπάρχει ένας κεντρικός πυρήνας ισχυρών οικονομικά χωρών, με ισχυρό νόμισμα, για τις οποίες θα ισχύουν οι οικονομικοί και πολιτικοί κανόνες που ισχύουν σήμερα. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει ακαριαία στο περιθώριο χώρες όπως η Ελλάδα, που ενδεχομένως να χρειάζονταν ένα καινούργιο, παράλληλο, πιο αδύναμο νόμισμα. Ακόμα και θέμα Συνθήκης Σένγκεν θα μπορούσε να τεθεί, με αυστηρότερους περιορισμούς στη μετακίνηση πολιτών από τις χώρες «παρίες» προς εκείνες του στενού πυρήνα της ισχυρής «Ένωσης».

Ένα μεμονωμένο Grexit δεν απασχολεί άμεσα την Αθήνα, αφού από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως αυτή η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά. Όλες οι σκέψεις παραπάνω υπάρχουν μόνο σε επίπεδο σεναρίου, τα οποία και η κυβέρνηση ξορκίζει.  

Στην οικονομία, ο φόβος είναι αμεσότερος, διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των αγορών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το Brexit θα μπορούσε το πρώτο διάστημα εκτινάξει στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών –και όχι μόνο- ομολόγων. Σε δεύτερο χρόνο, θα μπορούσε να δυσκολέψει την κυβερνητική προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Η χαρακτηριστικότερη φράση που χρησιμοποιούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού για να περιγράψουν την κατάσταση, είναι «Μεγάλη αναταραχή, καθόλου καλή για εμάς κατάσταση. Οτιδήποτε δημιουργεί αστάθεια, εμάς δεν μας βοηθάει».


σχετικα αρθρα