Σε εξέλιξη βρίσκονται έως αυτή την ώρα οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των υπουργών, μετά την τελετή ορκομωσίας αλλά και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή. Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους 20 μήνες «για να σταθεί η χώρα όρθια».

Ο ίδιος αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, αλλά τόνισε ότι αισθάνεται περήφανος «για αυτό που αφήνουμε πίσω μας».

«Καλό κουράγιο, όπως είχε πει και κάποιος άλλος» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο νέος υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη πλευρά του, είπε ότι αποδέχθηκε μια πρόσκληση-πρόκληση για τον ίδιο, λέγοντας ότι το έκανε «στο όνομα του ελληνικού λαού, γιατί αυτός είναι ο πραγματικός διαχειριστής της κρίσης, αυτός που καλείται να υποστεί θυσίες.

«Μόνο με το λαό και τις παραγωγικές δυνάμεις μέσα σε κλίμα συναντίληψης μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Αμυνας, δήλωσε ότι «φεύγω από την Αμυνα για να έρθω στον πραγματικό πόλεμο».

«Έρχομαι εδώ με το μυαλό μου στην αγανάκτηση της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας» εξήγησε, απεθύνοντας κάλεσμα διαλόγου και συναίνεσης προς όλους.

Όμως, αίσθηση προκάλεσε μία δήλωση του κ. Βενιζέλου κατά τη τελετή παράδοση του υπουργείου Άμυνας στον διάδοχό του κ. Πάνο Μπεγλίτη. Ρωτώμενος από δημοσιόγραφους αν θα επιδιώξει κάποιο ραντεβού με τον κ. Σαμαρά ή με την Αξιωματική Αντιπολίτευση γενικότερα, ο κ. Βενιζελός είπε «ότι το μήνυμα συναίνεσης είναι δεδομένο προς την αντιπολίτεσυη.»

«Υπάρχει πρόσκληση συστράτευσης για από κοινού διαπραγμάτευση», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας μάλιστα πως δεν υπάρχει καμία διαφορά στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους.

«Εγώ δεν έχω δει καμία πολιτική διαφορά στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σε καλό κλίμα ανέλαβε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου.

«Αναλαμβάνω σε μια παρα πολύ δύσκολη περίοδο, που η χώρα βιώνει μια κρίση πολύπλευρη, πρωτόγνωρη, οι προκλήσεις μεγάλες και το έργο δύσκολο» δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Τόνισε πως το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών, με την αξιοποίηση του δημόσιου διαλόγου, ενώ προανήγγειλε πως θα ξεκινήσει συνεργαζόμενος με τις δικαστικές ηγεσίες της χώρας και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των χώρων που εποπτεύει το υπουργείο, υποσχόμενος ότι «θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Ο απερχόμενος υπουργός Χάρης Καστανίδης καλωσόρισε με πολύ θετικούς χαρακτηρισμούς το νέο υπουργό Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας πως έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζει το χώρο και θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία του υπουργείου. Ανάλογη υποδοχή επεφύλαξε και στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νέο υφυπουργό Γιώργο Πεταλωτή.

Ο κ. Καστανίδης κατέληξε με έναν απολογισμό του έργου στο υπουργείο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αλλων μάλιστα γνωστοποίησε πως είναι έτοιμη η απόφαση για την επιβολή υψηλό προστίμου στη Siemens.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως η νέα ηγεσία θα προσπαθήσει να συνεχίσει το έργο των προκατόχων τους και να το διευρύνει.

Από τη πλευρά της, η κ. Λούκα Κατσέλη, κατά τη παράδοση του υπουργείου Εργασίας στο νέο υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη, αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο της στο υπουργείο, στην προσπάθεια που έδωσε για τις συλλογικές συμβάσεις και τη μείωση της ανεργίας.

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή και χωρίς δηλώσεις έγινε η παράδοση του υπουργείου Υποδομών από τον Δημήτρη Ρέππα και η παραλαβή του από τον Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Ρέππας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ευχήθηκε καλή δύναμη, καλή συνέχεια και καλή δουλειά, η οποία, όπως είπε, «να γίνεται όχι εις βάρος μας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέππας δεν παρέλαβε από τον κ. Ραγκούση, διότι το μέχρι σήμερα υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τη σύστασή του οποίου απαιτείται το απαραίτητο ΠΔ, το οποίο ακόμη δεν έχει εκδοθεί.

Σημειώνεται πως έως ότου συνταχθεί το νέο προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης θα χειρίζεται τα θέματα ναυτιλίας, για όσο καιρό χρειαστεί, στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας στην Ακτη Βασιλειάδη.