Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την ανάγκη ενός νέου αφηγήματος. Και πιο πρόσφατα από το βήμα του Economist, όταν και αναφέρθηκε στα λάθη της Ευρώπης που έχουν αποξενώσει τους πολίτες ή τους έχουν καταστήσει έρμαια των λαϊκίστικών και ακραίων φωνών.

Το γεγονός, όμως, ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εγκαίρως προειδοποιήσει, φλερτάροντας με έναν υγιή ευρωσκεπτικισμό (και όχι βέβαια αντιευρωπαϊσμό) ουδόλως αφήνει ανεπηρέαστη τη Νέα Δημοκρατία από το ωστικό κύμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πρωτοστάτησε στο κίνημα του «Ναι» κατά το περυσινό δημοψήφισμα, καλείται να διαμορφώσει μία νέα, συνολικά, ρητορική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη που, αφενός, θα εξασφαλίσει τη στήριξη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα αποξενώσει παραδοσιακά, λαϊκά δεξιά ακροατήρια ή ομάδες πληθυσμού που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Ομάδες προς τις οποίες ρίχνει δίχτυα όχι μόνον η Χρυσή Αυγή, που έσπευσε να πανηγυρίσει για την απόφαση των βρετανών, αλλά και η Εθνική Ενότητα, το κόμμα που συγκρότησαν οι Γ. Καρατζαφέρης και Τ. Μπαλτάκος. Οι τελευταίοι, με τίτλο «Η Βρετανία δείχνει το δρόμο» θέτουν ευθέως ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εντός της οποίας – όπως σημειώνουν – πτωχεύσαμε, αν και αναγνωρίζουν ως αναγκαίο κακό την παραμονή της χώρας, για λόγους οικονομικούς και εθνικούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με άλλα λόγια, ο αριθμός των ανταγωνιστών της ΝΔ για τα πιο λαϊκά ακροατήρια αυξάνεται ενώ έχει ενδιαφέρον εάν οι Καρατζαφέρης – Μπαλτάκος θα μπορέσουν να αποσπάσουν ακροατήριο από τη Χρ. Αυγή δημιουργώντας έναν πολιτικό που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της Οργάνωσης του Ν. Μιχαλολιάκου.

Ωστόσο, η ανάγκη επαναπροσανατολισμού της ΝΔ δεν αφορά μόνον στα δεξιά της και στον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν ελληνικής κοπής Μπόρις Τζόνσον. Αφορά και στο ευρωπαϊκό πεδίο, εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα, μετά τα νταούλια και τα αντιευρωπαϊκά κηρύγματα του προηγούμενου έτους, πλασάρεται πλέον ως η ευρωπαϊκή δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη ημέρα την ελληνική κοινωνία. Είναι ενδεικτική η φράση που είπε, προ εβδομάδων, γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. σε κλειστή σύσκεψη στη Βουλή όταν οι τόνοι μεταξύ των συμμετεχόντων είχαν ανέβει υπέρμετρα για τους ευρωπαίους. «Να προσέξουμε», είχε πει ο βουλευτής, «μην τελικά παραχωρήσουμε και το ευρωπαϊκό αφήγημα στον Τσίπρα».