Μετά από πολύ καιρό, στις συζητήσεις μεταξύ των μεσαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας. Η αιτία δεν ήταν άλλη, παρά η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, πως η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο θα είναι η απλή αναλογική.

Η αναδίπλωση του περασμένου καλοκαιριού και η συνθηκολόγηση με τους δανειστές, οδήγησε την κυβέρνηση σε επιλογές που δεν είχαν καμία σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε άμεσο αντίκτυπο και στη σχέση της ηγεσίας με τη βάση του κόμματος. Τα μικρομεσαία στελέχη ήταν εκείνα που γίνονταν συνήθως οι αποδέκτες της γκρίνιας τόσο των απλών μελών του κόμματος, όσο και των πολιτών, με αποτέλεσμα τη συχνή γκρίνια προς την ηγεσία. Όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, αναφέρουν πως δύσκολα θα δέχονταν αδιαμαρτύρητα μια νέα απομάκρυνση από τις πάγιες θέσεις της αριστεράς, ιδιαίτερα σε ένα ζήτημα που δεν σχετίζεται με τις ορέξεις των τροϊκανών.

Χθες, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού μπορούσε κάνεις να διακρίνει ένα στοιχεία που έλειπε εδώ και χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη συσπείρωση. Στελέχη από όλες τις τάσεις και τις ομάδες του κόμματος έδειχναν να είναι ενθουσιασμένα με το γεγονός πως μια θεσμική, προγραμματική θέση της αριστεράς βρίσκεται ένα βήμα πριν μετουσιωθεί σε πράξη.

Ένα ακόμη γεγονός που βοηθάει στη συσπείρωση της κομματικής βάσης, είναι οι επιθέσεις που δέχονται από ομάδες δήθεν "αγανακτισμένων" πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αγία Παρασκευή.

Σε προγραμματισμένη εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης με ομιλητές τον γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα και τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Ομάδα ατόμων που δήλωναν αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να καταλάβουν το χώρο που θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, ώστε να την ακυρώσουν. Στο σημείο επικράτησε ένταση, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ορισμένων νεολαίων του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του κόμματος, με αποτέλεσμα και η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί και αρκετός κόσμος να την παρακολουθήσει.