Αμήχανο και αντιμέτωπο με μια νέα πραγματικότητα βρίσκεται και το ελληνικό πολιτικό σύστημα έπειτα από το αποτέλεσμα-σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τις πρώτες αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση, να δείχνουν ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις συνέπειες που θα έχει στο επόμενο διάστημα το Brexit για τη χώρα μας.

Τα δεδομένα ωστόσο για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα είναι συγκεκριμένα: Πρώτον, δεν υπάρχουν προς το παρόν προβλέψεις, για το πώς οι έλληνες πολίτες θα εισπράξουν το αποτέλεσμα της Πέμπτης, όταν οι ίδιοι πέρυσι το καλοκαίρι ψήφισαν «Όχι» σε νέο μνημόνιο, και εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστρεψαν τη λαϊκή ετυμηγορία και ερμήνευσαν το αποτέλεσμα κατά το δοκούν, εφαρμόζοντας την εντελώς αντίθετη κυβερνητική πολιτική.

Δεύτερον, το πολιτικό σύστημα, που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό όργανο αποδοχής και επιβολής των μνημονίων, θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες για ποια Ευρώπη ζητούσε τόσο καιρό θυσίες, καθώς μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, οι λέξεις «ενοποίηση», «αλληλεγγύη» κλπ φαίνονται πλέον σαν αδειανό πουκάμισο. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό ερώτημα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες από τους έλληνες πολίτες που φτωχοποιούνται συνεχώς: γιατί να υποστώ και άλλα μέτρα για να παραμείνω σε μια Ένωση που έχει αρχίσει να ξηλώνεται.

Μπροστά στα δεδομένα και στα ερωτήματα αυτά, η Συγγρού ζητά καταρχήν ψυχραιμία και υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει την απόφασή του να ανακτήσει η ΝΔ την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από «μια συμφωνία ειλικρίνειας» όπως χαρακτηριστικά λέει με στόχο να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή. 

«Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της ΝΔ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του βρετανικού δημοψηφίσματος, από το βήμα του Economist. 

Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη, μετά την απόφαση των Βρετανών, όταν μίλησε γθα ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική. Να επισημάνουμε τι δεν πήγε καλά και να αποφασίσουμε πως θα το θεραπεύσουμε. Με ειλικρίνεια και ψυχραιμία. Και με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.