Ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη βούληση και έκφραση του λαού, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Αυτό», όπως αναφέρει ο ίδιος, «το εξασφαλίζει οπωσδήποτε η απλή αναλογική χωρίς να υπάρχει μπόνους», και υπογραμμίζει ότι είναι χρέος της Αριστεράς να εξασφαλίσει ότι η ψήφος του καθενός και της καθεμιάς που είναι πολίτες αυτής της χώρας θα έχει την ίδια βαρύτητα.

Ερωτηθείς για τη λογική που θα πρέπει να διατρέχει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ο κ. Μαντάς αναφέρει ότι το μέγεθος της περιφέρειας πρέπει να είναι τέτοιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους βουλευτές να μπορούν, όχι μόνο μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών, αλλά με τη ζωντανή επαφή, να επικοινωνούν με τους πολίτες.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια, για αναθεώρηση του συντάγματος, που τελείωσε το 2008, και αφού έχει περάσει πενταετία, υπάρχει προφανώς η δυνατότητα, αλλά και ο κατάλληλος χώρος και ο κατάλληλος χρόνος για να συζητηθούν οι βαθιές θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται.

Για το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, εκφράζει την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα μεταβάλει το κέντρο βάρους του πολιτικού συστήματος. Δηλώνει, ωστόσο, ότι για το θέμα αυτό θα ακουστούν οι απόψεις, και οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου και τα εργασιακά δικαιώματα, ο κ. Μαντάς υπογραμμίζει ότι η μάχη θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και σκληρή, σημειώνει όμως ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την απόκρουση ακραίων απόψεων για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.