"Δεν είναι καλές οι συνέπειες του Brexit. Μας χαλαει λίγο το αφήγημα της ανεκεφαλαιοποίησης, της αξιολόγησης. Θα έχουμε ζημιά. Θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αλλά θα έχουμε ζημιά".

Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει στον Ευκλείδη Τσκαλώτο, ο οποίος μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, το Brexit δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες για την ευρωπαϊκή οικονομία: «Ανησυχούμε. Πρέπει να  εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία».

«Δεν μπαίνει θέμα Grexit. Αλλά μπαίνει ξεκάθαρο θέμα αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε και διευκρίνισε πως «τώρα που εμείς ζητάμε από τους θεσμούς λιγότερη επιτήρηση και βαθμούς ελευθερίας για να συνεχίσουμε το παράλληλο πρόγραμμα, πρέπει να ξέρουμε σε ποιους τομείς ζητάμε την ελευθερία». 

Ο υπουργός συμφώνησε με όσα ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή, απέναντι στο περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια καλύτερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη στο συνέδριο να υπάρξουν θεματικές ώστε να ξεκαθαρίσει πως εννοεί η κυβέρνηση την ανάπτυξη.

Παππάς: Η Αριστερά που ενώνει

Στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ανέβηκε και ο Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε για το Brexit ότι "απάντηση στην κρίση της Ευρώπης θα είναι είτε η δεξιά και η ακροδεξιά που διχάζει, είτε η αριστερά που ενώνει".

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα και τη συμφωνία, είπε "Είναι λάθος ερώτημα η ιδιοκτησία του προγράμματος. Το ερώτημα είναι αν καλώς φτάσαμε και υπογράψαμε αυτή τη συμφωνία" ενώ συμπλήρωσε για τον Γιάννη Μουζάλα πως "μας έκανε υπερήφανους".

Δραγασάκης: Να προχωρήσουμε σε μια νέα συμπαράταξη λαού, κυβέρνησης και κόμματος

O αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας νωρίτερα στην ΚΕ, υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης του κόμματος ως προϋπόθεση επιτυχίας του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ορισμένες φορές η αριστερή κυβερνησιμότητα κατανοείται ως κάτι δεδομένο. Δεν είναι όμως όπως ένα πλοίο έτοιμο που μπαίνει στη θάλασσα , έτοιμο να ταξιδέψει, αλλά είναι κάτι που δημιουργείται εν πλω μέσα από διαρκείς προσπάθειες, μέσα από πειραματισμούς, μέσα από εντοπισμούς και διόρθωση λαθών μέσα από τη μελέτη των συγκυριών», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι η αριστερή κυβερνησιμότητα είναι μια διαδικασία μάθησης και η οργάνωση της μάθησης αυτής πρέπει να γίνει ένα από τα στοιχεία λειτουργίας του κόμματος.

«Όμως αυτή η διαδικασία μάθησης δεν θα πρέπει να γίνεται μέσα σε κλειστά γραφεία, αλλά μαζί με τον κόσμο, μαζί με την κοινωνία ώστε να δημιουργεί μια νέα τάση συμπαράταξης λαού, κυβέρνησης και κόμματος» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. «Εάν θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς πρέπει να επικεντρωθούμε σ´αυτό και όχι στις τάσεις. Να κάνουμε το κόμμα κέντρο λήψης των αποφάσεων», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε και στον ιστορικό εγχείρημα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν στο δρόμο εμπρός.

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται με εξαντλητική ειλικρίνεια

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται με εξαντλητική ειλικρίνεια. Λέγοντας τα πράγματα στον κόσμο όπως ακριβώς είναι. Δεν έχουμε την πατρότητα του προγράμματος που εφαρμόζουμε. Αυτό που καταφέραμε είναι το καλύτερο δυνατό», ανέφερε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης.