Ποιες είναι οι επιπτώσεις που είναι ενδεχόμενο να ...χτυπήσουν την πόρτα της Ελλάδας; Με το ερώτημα αυτό, προήδρευσε ο Α. Τσίπρας χθες το πρωί πολύωρης κυβερνητικής σύσκεψης, με τη συμμετοχή και του οικονομικού επιτελείου.

Επιπτώσεις άμεσες κατ' αρχήν (εμπόριο, τουρισμός κ.ο.κ.) αλλά και άλλες, περισσότερο... υπόγειες αυτές. Όπως, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να σκληρύνει κι άλλο τη στάση του το Βερολίνο; Θα μπορούσε να πει δηλαδή ο Β. Σόιμπλε, «τώρα που είδαμε πώς είναι το exit και μάλιστα μιας μεγάλης χώρας, δεν έχουμε τίποτε να... φοβηθούμε»; Με απώτερο στόχο -σύμφωνα με την ίδια συλλογιστική- την επαναφορά του παλαιότερου σχεδίου για μικρή Ευρώπη, στη οποία θα συμμετέχουν μόνο χώρες με τακτοποιημένα τα οικονομικά τους, η Γερμανία και οι... δορυφόροι της.

Εικασίες θα πει κανείς, δεν μπορεί άλλωστε να αποκλεισθεί και το άλλο, το καλό σενάριο. Με τη γαλλική κοινωνία στα... κάγκελα, πόσο πιθανό είναι να πιεσθεί η Αθήνα στην εργασιακή ατζέντα;, είναι το πρώτο ερώτημα. Ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι στη συνάντηση κορυφής, στην οποίαν προσκαλεί η Α. Μέρκελ, προσκεκλημένος είναι και ο Μ. Ρέντσι. Και όλα αυτά, φυσικά, υπό το πρίσμα του κυριακάτικου αποτελέσματος των ισπανικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, «είναι νωρίς να πούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, θα εξαρτηθεί και από τη στάση των άλλων χωρών», σημείωσε στη σύσκεψη υπουργός του οικονομικού κύκλου. Σε απλά λόγια, θα πρέπει να περιμένουμε να μπει ο Οκτώβρης, για να σιγουρευτούμε για τις διαθέσεις των δανειστών μας.

Στην Αθήνα, όμως, υπάρχει και ένας ακόμη λόγος ανησυχίας: το προσφυγικό. Με τους ευρωσκεπτικιστές σε άνοδο σε κάποιες χώρες (και σε κάποιες άλλες, ακόμη χειρότερα, με τους ακροδεξιούς να σηκώνουν ανάστημα), πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση της ευρω-τουρκικής συμφωνίας; Ποιες χώρες, με δεδομένο το υπό διαμόρφωση πολιτικό κλίμα σε πολλές γωνιές της ηπείρου, θα δεχθούν νέο κύμα προσφύγων;

Ένα είναι βέβαιο: ότι μπορούμε να μιλάμε σε όλη την Ευρώπη για π.B. (προ Brexit) και μ.B. (μετά Brexit) εποχή, τις επιπτώσεις του οποίου δημοψηφίσματος όλοι μαζί θα ζήσουμε.